Политиците и избирателите са изтощени от избори, кампанията е насочена към твърдите ядра

Юлий Павлов и Георги Киряков смятат, че единственият шанс за правителство е между ПП-ДБ и ГЕРБ

24.03.2023 | 08:58 Редактор: Искра Ангелова

Поредните парламентарни избори са само след седмица. Каква кампания видяхме?

"Постна кампания е, но е обяснимо от гледна точка на това, че е пета поред. Няма особен интерес от страна на избирателите, партиите са изтощени, политиците също. Няма какво повече да предложат като идеи, защото не са управлявали, няма и пари. Те са изтощени откъм финансови средства за правене на кампании", каза политологът Георги Киряков в студиото на "България сутрин".

Според социолога Юлий Павлов кампанията не е спирала и когато е имало редовно правителство.

"Абсолютно погрешна е, защото тя през цялото време е насочена към твърдите избиратели. Това е противно всичко, което пише по учебниците. Кампаниите се водят, за да се привличат колебаещи избиратели", допълни той в ефира на Bulgaria ON AIR.

Киряков смята, че партиите не са разширили "арсенала" си, за да могат да привлекат вниманието на различни хора.

"Правят се някакви срещи в някакви зали с фенове. Те така или иначе би трябвало да гласуват за тези партии. Ако те не могат да привлекат собствените си фенове, значи са приключили. Противник съм на тези затваряния в зали и срещи с избиратели, това е безумие, което продължава от 90-те. Има кампании, които не са физически", подчерта политологът.

Павлов цитира проучване на Центъра за анализи и маркетинг за политически нагласи в България, проведено в периода 16-19 март, 2 седмици преди изборите, сред 1201 пълнолетни българи, чрез стандартизирано интервю лице в лице.

"Един от въпросите в проучването беше "Трябва ли правителството да наложи таван на цените". 83% казват "Да". Така че служебното правителство започна действия в тази насока, като, разбира се, това е таван на надценките, а не таван на цените. Но когато направим разбивка на партиите, дори и тези, които се самоопределят като десни, привърженици на ПП-ДБ, ГЕРБ, над 70% са за това. Така че хората не се интересуват от експертните оценки", поясни социологът.

От проучването става ясно, че едва 42% от българите са решили за кого да гласуват.

"Не е малко, въпреки всичко, което говорим и постната кампания, липсата на послания и умората на политиците - пак е добре, че 42% са решили да гласуват. Аз си представям, че 30% са решили да упражнят правото си на вот. Може и до 50% да стигне избирателната активност. Има си и един процент от хора, които не гласуват", добави Георги Киряков.

Юлий Павлов очаква избирателна активност колкото на предишните избори, но смята, че е възможно и да е по-ниска.

Попитан какъв фактор се явява местният вот за тези избори, Киряков отговори: "Две хипотези има - едната е, че заради местния вот може да не се стигне до съставяне на редовно правителство, другата е, че въпреки местния вот трябва да се състави правителство и че е наложително заради многото задачи, които не могат да бъдат решени от служебното правителство. Най-добре е да има кабинет с ПП-ДБ и ГЕРБ."

Социологът затвърди думите му, че с тях може да се състави единственото възможно правителство.

"Това не се харесва нито на твърдите избиратели на "Продължаваме промяната", нито тези на ГЕРБ. Нашите изследвания показват точно обратното - 2/3 предпочитат този вариант, пред това да има нови избори. Хубаво е партиите да се вслушат в своите избиратели и да намерят някакво решение", каза още Юлий Павлов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Как се справяте с все по-високите цени на храните?

Купувам по-малко количество храна, но държа на качеството.
21%
Все по-рядко посещавам заведения, храня се почти изцяло вкъщи.
35%
Лишавам се от дрехи и културни мероприятия, за да не правя компромис с храната.
19%
Не се лишавам от нищо в магазина, но следя повече промоционалните цени.
21%
Разликата в цените не се усеща от домакинството ни, имаме високи доходи.
4%
Общо 1000 гласа