Радев: Високата избирателна активност ще укрепи легитимността на институциите

"Обществото ни има нужда не от поредна предизборна кампания, а от ориентирана към реалните проблеми", подчерта президентът

21.03.2023 | 19:48 Редактор: Петя Кръстева
Радев: Високата избирателна активност ще укрепи легитимността на институциите

Изключително важно е в предсрочните парламентарни избори да участват възможно най-много граждани, което да укрепи легитимността на институциите.   Високата избирателната активност зависи от способността на партиите да предложат устойчиви решения и стратегически дългосрочни политики за справяне с предизвикателствата. Това заяви президентът Румен Радев по време на среща с представители на Службата за демократични институции и права на човека към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Службата откри на 1 март мисия за наблюдение на избори за предстоящия вот за народни представители. Вицепрезидентът Илияна Йотова също участва в срещата.

По време на разговора бяха обсъдени предприетите мерки за гарантиране на сигурността на вота, както и организацията на изборния процес. Държавният глава открои ролята на служебното правителство, което и за предстоящия парламентарен вот работи за осигуряване на условия за честни, прозрачни и свободни избори. Видеонаблюдението при броенето на бюлетини бе откроено като средство за изсветляване на изборния процес.

Държавният глава посочи също така, че обществото ни има нужда не от поредна предизборна кампания, основаваща се на противоречията между партийните лидери, а ориентирана към реалните проблеми. Необходимостта политическите сили да насочат вниманието си и към българите зад граница също бе подчертана.

Акцент в разговора бяха промените в Изборния кодекс. Президентът Радев припомни наложеното от него вето на последните изменения, което бе преодоляно от народните представители. По думите му настоящият закон е променил характера на машинното гласуване, което досега успешно се е справило с редица недостатъци на изборния процес: намалило е значително процента невалидни бюлетини, грешките в протоколите на секционните избирателни комисии и купуването на гласове.

Снимка: Президентство на Република България - Пресцентър