150 лв. стигна цената за глас на изборите, засилен е и корпоративният вот

Очакваният натиск от страна на купувачите на гласове е по-голям, заяви министър Демерджиев

24.03.2023 | 11:30 Редактор: Тодор Петров
150 лв. стигна цената за глас на изборите, засилен е и корпоративният вот

Вътрешният министър Иван Демерджиев съобщи за 48 образувани производства за купуване на гласове.

"Растат всеки ден и сигналите, и производствата. Динамиката е различна. Има, разбира се, и задържани. Тенденцията е важна - очакваният натиск от страна на купувачите на гласове е по-голям и съответно - повече са сигналите и образуваните досъдебни производства", обясни Демерджиев.

Той каза още, че схемите са свързани с предлагане на социални услуги. Според него се е засилил корпоративният вот. Демерджиев съобщи, че има данни цената на един глас да е достигнала 150 лв., а плащанията се правят поетапно. Шефът на МВР обяви, че са свързали парични потоци за купуване на гласове с определени партии.

"Акцията в Казанлък и Гюрково е станала по мое разпореждане с планиране, което беше съгласувано с мен. Има задържани над 12 човека. Има задържани наркотични вещества. Има установени данни за лихварска дейност. Има установени данни за дейност, свързана с упражняване на принуда върху различни хора", подчерта Демерджиев, цитиран от "Фокус".

"Направили сме необходимата подготовка. С благодарност се обръщам към Министерството на отбраната, което този път осигури повече военнослужещи. Това позволи да изтеглим част от силите на жандармерията и много по-спокойно да се подготвим за изборите. Това ще ни позволи през тази седмица да имаме интензивни полицейски операции. Те ще се провеждат ежедневно, ще се провеждат на повече от едно място, така че до последния момент да покрием по-голяма част от територията на страната и да осъществим превенция там", заяви вътрешният министър за мигрантския натиск.

Как се справяте с все по-високите цени на храните?

Купувам по-малко количество храна, но държа на качеството.
21%
Все по-рядко посещавам заведения, храня се почти изцяло вкъщи.
35%
Лишавам се от дрехи и културни мероприятия, за да не правя компромис с храната.
19%
Не се лишавам от нищо в магазина, но следя повече промоционалните цени.
21%
Разликата в цените не се усеща от домакинството ни, имаме високи доходи.
4%
Общо 1000 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR