Рискове за сигурността на вота: Смартфони ще снимат броенето на бюлетините

Ще бъдат използвани над 12 000 мобилни телефона, които ще струват близо 2 млн. лв.

14.03.2023 | 18:40 Редактор: Вяра Димова

Две седмици преди парламентарните избори има повече въпроси, отколкото отговори за това как точно ще се извършва видеонаблюдението при преброяването на резултатите. Въпреки че заснемането на процеса ще доведе до по-голяма прозрачност, експерти прогнозират, че организацията ще бъде трудна и ще има забавяне при обработването на резултатите.

За да отговорят на новите промени в Изборния кодекс, от Информационно обслужване вече проведоха преговори за осигуряване на устройствата, през които ще се осъществява видеонаблюдението. Става въпрос за над 12 000 мобилни телефона, които ще струват близо 2 млн. лв.

Справка показва, че търговската цена на един телефон от договорените за вота е около 200 лева. Моделът е от тази година, а в характеристиките му се включват 64 гигабайта вградена памет и 13-мегапикселова задна камера. 

"По решението на ЦИК тези телефони трябва да заснемат процеса на приключване на изборния ден - в този процес трябва да покажат всяка бюлетина, по начин, по който да бъде видяна. Трябва да се включва в зрителното поле и урната", обясни международният изборен наблюдател Стоил Стоилов.

Смартфоните, стативите и SIM картите трябва да бъдат доставени на "Информационна обслужване" до 21 март. След това устройствата трябва да бъдат добавени към изборните книжа и да пристигнат в секциите в страната ден преди вота. Според експерти видеонаблюдението не е достатъчно ефективно. 

"Видеонаблюдението е една щуротия, която е измислена за градските партии", на мнение е Стоилов.

Членовете на СИК ще трябва сами да включват устройството, а то трябва да стои неподвижно върху статив. Всеки гражданин ще може да види как протича преброяването на специално разработена платформа в реално време. На местата, където няма интернет, ще се прави запис, който по-късно ще се качи онлайн. Важно условие е отбелязаният глас да се вижда ясно на записа.

"Хартиената бюлетина е 60 сантиметра, днес правих проби през видеомесинджъра, за да събера бюлетината, но отсрещната страна не можа да види нищо", допълни международният изборен наблюдател.

Друг въпрос, който възниква, е за осигуряването на защита от кибератаки и компрометиране на процеса. Тази отговорност е възложена на Министерството  на електронното управление. Предстои да се определи и план за действие при проблеми с телефоните. 

"Какво става, ако устройството спре, какво става, ако се повреди устройството, много въпроси остават неясни", каза експертът по киберсигурност Васил Величков.

Тепърва предстои обучение за членовете на СИК, които ще трябва да включват устройствата. Очаква се видеонаблюдението и видеозаснемането да удължат още повече процеса по преброяването на резултатите от вота. 

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)