Видеонаблюдението на изборите - възможни са проблеми с интернета в селата, смята киберексперт

Липсват подробно разписани правила, които да гарантират прозрачност, убеден е Васил Величков

14.03.2023 | 17:00 Редактор: Калина Донкова

Видеонаблюдението на предстоящите избори е популистка инициатива. Това коментира в ефира на предаването "Директно" киберекспертът Васил Величков.

По думите му липсват подробно разписани правила, които да гарантират прозрачност. Има неясноти и от правна гледна точка за това какво се случва, ако бъде констатирана нередност в рамките на видеоизлъчването на преброяването на бюлетините или ако има проблем с устройствата в деня на вота, смята той.

"Видеонаблюдението на предстоящите избори е техническото решение на задача, поставена от законотворците в Изборния кодекс, без да се мисли какво се цели, какъв е най-оптималният начин това нещо да се постигне, може ли да се случи и какви са реалистичните срокове. Това е и единственото възможно решение от технологична гледна точка. Всички ползваме някакъв вид смартфони. Телефоните имат доста прилични камери, дори най-евтините модели и при условие, че се осигури свързаност от мобилните оператори с достатъчен капацитет, би могло това живо видео да се предава", обясни Величков.

Според него проблеми вероятно ще има в някои малки населени места у нас, където нито един от трите мобилни оператора няма достатъчно добро покритие за високоскоростен интернет.

Вижте целия разговор във видеото.