Политолози: Предизборната кампания ще бъде ожесточена, служебният кабинет се намесва

Проф. Антоанета Христова и доц. Татяна Буруджиева смятат, че за ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ е много важно да има редовно правителство

02.03.2023 | 08:35 Редактор: Тодор Петров

По-малко от 24 часа остават до началото на поредната предизборна кампания. 14 партии, 7 коалиции и двама независими кандидати ще се борят за гласовете на избирателите.   

"Кампанията ще бъде много по-ожесточена от гледна точка на компроматите. Една част от гласоподавателите все още се колебаят и декларират, че не харесват никого. Има шанс там да се вземе решение в полза на едните или другите. Говоря за битка между всички партии, не само между първия и втория", коментира политологът проф. Антоанета Христова в "България сутрин".

"Трябва да ги привличат с някакви послания, защото те се колебаят и когато се окажат в ситуация на компроматна война, част от тях се отдръпват, попадайки в тежка мелница на мръсотия. Кампанията няма да доведе до очакваното повишаване на активност, което е важно за партиите и гражданите", каза на свой ред политологът доц. Татяна Буруджиева пред Bulgaria ON AIR.

Според проф. Христова лявото е в много тежка криза и поради това хора в лявото опитват да отиграят нови формации. 

"Искам да добавя още един играч в източника на черния пиар - служебното правителство на Румен Радев. Атаката със строителството е много сериозно доказване на амбиция да се ударят ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Според социологията това са най-силните политически сили. И те трябва да бъдат разбити, защото ако бъде пълна дисквалификацията им, тогава партийната система ще бъде напълно дисквалифицирана и пътят на референдума на ИТН ще бъде напълно открит", заяви тя.

Според доц. Буруджиева състоянието на силите и близките резултати показват ожесточеността, която ще наблюдаваме. Тя добави, че и избирателите на "Продължаваме промяната", и тези на ДБ приемат като добър ход коалицията, но процентът разлика, който се дава от някои социологически агенции, все още нищо не означава. На тази нова коалиция ѝ трябва абсолютна победа, изтъкна тя.

"При ГЕРБ тенденцията е ясна в последните две години. С много малко ГЕРБ прибавя избиратели, а не се лишава от такива. В центъра имаме ключова битка между "Възраждане" и ДПС. Усилието на "Възраждане" е да покаже, че вече има друг важен играч на сцената. В дъното имаме много сериозна битка за прескачане на бариерата и за неизпадане на БСП", обясни доц. Буруджиева.

Според проф. Христова шансът да няма правителство е голям, а спечелилите изборите ще имат огромна мотивация да съставят редовен кабинет. Тя отбеляза още, че местните избори са крайъгълен камък. 

Доц. Буруджиева смята за повече от нелепа, идеята че президентската република може да съществува без партии. 

"Наистина трябва да се даде отговор на въпросa защо точно преди изборите се изваждат някои неща от служебното правителство. Грешка е служебното правителство да се залавя с такива неща", подчерта политологът и добави, че първата и втората политическа сила имат желание и интерес да има правителство. 

"За тях ще бъде най-тежък ударът какво ще се случи на местните избори. На местно равнище се подготвят кадри, които да бъдат подкрепени от други кадри, назначени от служебното правителство. Вече се готвят кметските избори", посочи доц. Буруджиева.

Гледайте целия разговор във видеото.