Радев очерта задачите пред НС, партиите посочиха "червените линии" (ВИДЕО+СНИМКИ)

Така започна първият работен ден на 48-ото Народно събрание

19.10.2022 | 13:41 Редактор: Тодор Петров

Малко след 9 часа най-възрастният депутат - в случая Вежди Рашидов, откри първото пленарно заседание на 48-ото Народно събрание. Веднага след клетвата на новите 240, към депутатите се обърна президентът Румен Радев, който очерта и няколко задачи пред тях. 

Държавният глава обърна внимание на модернизацията на Българската армия и отново предупреди народните представители да не въвличат с действията си България във войната в Украйна. 

Войната и кризите, пред които е изправена държавата, бяха и основните акценти в декларациите на парламентарните групи. В тях те загатнаха за разделящите, но и евентуалните обединяващи линии 

От "Продължаваме промяната" също призоваха за обединение, но в името икономическото развитие и справяне с кризите. Отказаха обаче компромис в името на общо управление с ГЕРБ-СДС. 

При обръщението на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов част от депутатите напуснаха залата. Костадинов отправи и литературен поздрав към народните представители с цитати от стихотворения на Иван Вазов. 

Доскорошните партньори в управлението отново поставиха акцент върху справянето с кризите и основните проблеми. 

"Сега искам тези от властта с пълните чекмеджета да поканят тези от площада долу с празните чекмеджета да водят диалог. Е, няма как да стане. Това е днес изборът - какво правителство искаме да направим", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

За търсене на обединение призоваха още лидерът на ДБ Христо Иванов и лидерът на най-малката политическа група Стефан Янев. 

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК