Лов на вещици? Костадинов опита да изгони журналисти от брифинг на "Възраждане"

Медийният експерт доц. Георги Лозанов смята, че атаката към конкретните издания индиректно оправдава руската пропаганда

05.10.2022 | 17:49 Редактор: Теодора Патронова

Скандал беляза първата пресконференция на партия "Възраждане" след изборите. Лидерът на партията Костадин Костадинов се опита да изгони журналисти от няколко медии и ги нарече чуждестранни агенти. В крайна сметка репортерите не напуснаха пресклуба на БТА, а Костадинов говори на улицата пред сградата. 

Вместо да отговори на важните въпроси след изборите, Костадин Костадинов опита да филтрира медиите. И посочи тези, които според него трябва да напуснат.

"Капитал", "Дневник", "Клуб Z", и други подобни метастази. Тук също има такива. Нашият морал не го позволява, принципите и честта не позволява да общуваме с подобни жълто-кафяви отходни канали на американското посолство. Така че, много моля да напуснат", подчерта лидерът на "Възраждане".

Журналистът на "Капитал" Ралица Фичева обаче не напусна залата и последва втори опит.

"Аз ще помоля нашите домакини от БТА да освободят терена, защото, в крайна сметка ние сме тези, които наемаме залата. Ако не е възможно това, просто няма да има пресконференция", каза Костадинов.

Така той и представителите на "Възраждане" напуснаха.

Според групата "Икономедия", която издава "Дневник" и "Капитал", под 2% от приходите им идват от фондацията "Америка за България".

"Използвайки за повод 1:1 методите и формулировките, които използваше Путин в началото на превръщането на Русия в диктатура преди няколко години. Успокояващото е, че за разлика от Русия, това, което Костадинов прави в момента, прилича повече на пародия, отколкото на сериозен опит да се повтори, заради начина, по който е построена нашата държава", анализира главният редактор на "Капитал" Алексей Лазаров.

Медийният експерт доц. Георги Лозанов смята, че атаката на Костадинов към конкретните издания индиректно оправдава руската пропаганда.

"Това, което се случи на пресконференцията, е един режисиран номер, за да привлече внимание. Това, което заслужава такъв тип поведение, е просто медиите, които имат демократични претенции, да затворят вратата пред този политически лидер", коментира той.

От Асоциацията на европейските журналисти също призовават политици с подобно поведение да бъдат бойкотирани.  Представители на партията са и на челните места по разпространяване на неверни твърдения в рамките на кампанията. 

Какво показват резултатите от изборите?

На народа му писна от избори и лъжи, все по-малко хора се интересуват от политика.
32%
Показват, че отново няма да има стабилно правителство и скоро пак ще ходим на избори.
32%
Най-вероятно ще се състави стабилно коалиционно правителство.
4%
Показват, че българинът няма никаква представа от политическата обстановка.
31%
Не мога да преценя.
1%
Общо 2393 гласа

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК