Писатели: Негласуването е бягство от решение. Битът ни изяде битието, все чакаме месия

Димитър Бочев и Маргарита Петкова в изборното студио на Bulgaria ON AIR "Големият залог"

02.10.2022 | 12:24 Редактор: Ирена Бакърджиева
Писатели: Негласуването е бягство от решение. Битът ни изяде битието, все чакаме месия

"Негласуването е бягство от решение, стъпка към неутралитета. В "Ад" Данте пише "най-жежките места в пъкъла са резервирани за онези, които в моменти на морални изпитания са предпочели да останат неутрални." Неутралитетът невинаги е морал, той може да бъде и драстичен аморал", заяви писателят Димитър Бочев в специалното изборно студио на Bulgaria ON AIR "Големият залог".

Според поетесата Маргарита Петкова, емоционално хората си мислят, че като не отиват да гласуват, те след това не са виновни за нищо, което се случва в държавата и не всички могат да разберат, че ниската избирателна активност не решава техните проблеми.

"Платон пише, че онзи, който счита себе си за прекалено възвишен, за да се занимава с политика, е обречен да бъде управляван от негодници и злодеи. Това ни предстои, ако обърнем гръб на гласуването", смята Димитър Бочев.

Според него често мнението на хората, които не гласуват, е че няма подобаваща партия, за която да упражнят гласа си и смята, че логиката "и едните, и другите са маскари“ не е логика на Алеко, а на Бай Ганьо.

"Битът ни изяде битието. Ние чакаме месия и през всичките тези години на демокрация сменихме всичките възможни месии, които ще дойдат и ще ни оправят. И е много страшно, че за нас даже варварите не са извинение и решение", твърди Маргарита Петкова.

"Оруел има една ужасна представа за бъдещето. Той го вижда като "солдатски ботуш, стъпил върху човешко лице" и добавя - "завинаги стъпил". Това ни грози. Моите критерии са по-скоро духовни и морални", коментира Димитър Бочев.

Очаквайте видеото с целия разговор.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК