Какво послание носи облеклото на българските политици?

Милена Хлебарова и Милена Милотинова са единодушни, че политиците се съобразяват с общественото мнение по отношение на техния стил

02.10.2022 | 12:08 Редактор: Ирена Бакърджиева

Специалистите по поведение и комуникация казват, че като участници в живия живот приемаме сигналите от заобикалящите ни най-вече с очите. При личен контакт 55% виждаме обекта, 37% го приемаме вокално, т.е. чуваме какво говори, и само 7% от чутото се запомня. За да си създадем мнение за някого, особено за политик, ние го възприемаме най-вече с очите си, след това натрупваме познания за думите и начина им на употреба в политическата реч и най-накрая, ако ни е направил особено впечатление, запомняме нещо от казаното.

"Хората, които живеят на това място в Европа, умеят да подбират дрехите си, защото знаят, че ще бъдат посрещнати по тях, а след това по начина, по който говорят и се държат", заяви експертът по етикет, протокол и поведение Милена Хлебарова в специалното изборно студио на Bulgaria ON AIR "Големият залог".

Журналистът и водещ на предаването "Брюксел 1" Милена Милотинова добави, че облеклото много пъти носи послание. Тя напомни за облеклото на кралица Елизабет Втора по време на референдума за излизане на Великобритания от ЕС, както и за тоалета на Урсула фон дер Лайен по време на годишната ѝ реч в Страсбург за състоянието на ЕС.

"Нашите политици обичат да изглеждат костюмари, вместо да вкарат във външния си вид собствен стил. Те се придържат към деловия стил на поведение и обличане, но в тяхната лична визия не слагат нещо, което е като парфюм", смята Милена Хлебарова.

Милотинова припомни стила на лейди Маргарет Тачър с нейните типични костюми, перли, брошката и черната правоъгълна чанта.

На въпроса има ли изградени правила в политиката по отношение на стила, тя отговори, че има, но не всички ги спазват стриктно, защото някои политици имат собствен стил, с който казват много.

Гостите в студиото бяха попитани дали политиците се допитват до специалистите по протокол, етикет и стил.

"Тези, които уважават себе си и имат желание да изглеждат добре и да се налагат като личности в публичното пространство, се допитват. Когато се сблъскат с жестоката истина на подигравката, започват да се съобразяват с нашите думи", е мнението на Милена Хлебарова.

Двете бяха единодушни, че политиците се съобразяват с общественото мнение по отношение на техния стил, когато са критикувани.

"Има дами в българската политика, които казват: "нося българското, нося български дрехи на български марки“. Това е послание: "подкрепям родното производство" и наистина изглеждат добре", посочи Милена Милотинова.

Хлебарова добави, че най-честите грешки в стила на политиците, които е виждала, са разнобой между вербална и невербална комуникация, несъчетаване на изказа с външния вид.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК