Лекари: Медицински олигарси не искат реформи, обществото не разбра ползата от ваксините

Има години забавяне в реформирането на здравеопазването, казаха проф. Радостина Александрова, д-р Станимир Хасърджиев и д-р Аспарух Илиев

02.10.2022 | 09:40 Редактор: Елеонора Танева

Дойде ли краят на Ковид пандемията и какви реформи са необходими в здравеопазването?

"Когато оценяваме това, което се е случило по време на пандемията, не трябва да гледаме само към здравеопазването - ако България не се справи добре, за което говори високата смъртност, трябва да говорим и за това, че обществото не успя да разбере ползата от ваксините", коментира вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова в ефира на специалното изборно студио на Bulgaria ON AIR "Големият залог".

Тя изрази мнение, че въпреки прогнозите за край на пандемията, последствията от нея ще отекват дълго.

"Ехото на пандемия ще продължи да отеква, разкри проблеми, които имаме не само в областта на здравеопазването. И дългият Ковид ще си каже думата, и проблемите с безпокойството и депресията. У нас доста пада  ваксинационното покритие и по отношение на други заболявания, за които сме забравили. Важно е да си вземем поука от пандемията", посъветва вирусологът.

Директорът на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев коментира, че проблемите в здравеопазването са от години и са подценявани от политическата класа.

"Нашето здравеопазване е най-скъпото в Европа от гледна точна на болния човек. Когато човек се разболее, продава ниви, имоти, вместо да се съсредоточи върху лечението си. В пандемията стана ясно, че нищо не е организирано както трябва в държавата. Беше страшен хаос, не виждам да си взимаме правилните поуки. Хвърляме вината върху друг - колко са прости хората, че не се ваксинират, а не им си подава правилната информирани", заяви д-р Хасърджиев пред Bulgaria ON AIR. 

А според ръководителя на инфекциозна лаборатория в Берн - д-р Аспарух Илиев, много медици не желаят реформа в системата.

"Неофициалното заплащане, което всеки прави, е източник на големи доходи в системата. Самата система се противопоставя на промяната. Хората, които идват в МЗ от системата, нямат желание за промени, защото са зависими от нея кариерно. Затова е добре в министерството да работят хора, които са извън тази система, дори да не са и лекари. Има медицински олигарси, медицински корпорации, които имат големи интереси. Борбата с корупцията трябва да бъде на всички нива, политическо е решението това да стане", убеден е д-р Илиев.

Д-р Хасърджиев посочи, че реформата трябва да бъде в посока хората да могат да се лекуват и да оцеляват в България, за да работят и плащат данъци. 

"Действително има олигарси в тази система, те са на всички нива, като тръгнем от медицинските специалности - трябва да си син на професор, за да те допуснат до определена специалност", каза той. 

Проф. Александрова обаче изрази мнение, че МЗ може да бъде ръководено от хора, които не познават системата на здравеопазването. 

"Ние имаме доста проблеми, които сега ще излязат наяве. В тези 2-3 г. пандемия бяха забавени диагнозите, дори и хора със заболявания не са стигали до болница. Трябва да се справяме с много повече неща, които се случват. Остава проблемът с липсата на специалисти - лекари, медицински сестри. Те отиват в чужбина не само заради по-високото заплащане там, търсят признание, възможност за развитие. Това са проблеми, които не могат да бъдат решени само от дена партия или правителство", заяви проф. Александрова.

И тримата медици призоваха хората да излязат и да гласуват, а дори и празна бюлетина показвала позиция.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК