Линия Здраве - 10.7.2022

10.07.2022 | 12:00 Редактор: Таня Харизанова

Днес ще поговорим за една деликатна тема, засягаща здравето на нежния пол, а именно уровагиналните инфекции. Летният сезон неименуемо е времето, в което ние дамите сме изложени на по-висок риск от зараза в най-деликатната област на женското тяло.

Летните отпуски, басейните, ползването на външни тоалетни, плажовете, а и самата висока температура и изпотяването могат да създадат благоприятна среда за развитие на гъбични и бактериални инфекции. По-предразположени към подобни заболявания са дамите с отслабена имунна система, които по принцип страдат често от рецидивиращи инфекции и нямат добре наситена с лактобацили вагинална среда. Като добавим към това занижена хигиена, заразяване от тоалетни повърхности, кръстосано замърсяване, прекомерна употреба на антибиотици, смяната на сексуални партньори, рецидивиращи инфекции, вече говорим за сериозен риск от компрометиране на уровагиналното здраве на жената.

Най-разпространени заболявания на вагиналното здраве са бактериалните вагинити, които се причиняват от голям брой Грам- и Грам+ бактерии, анаероби и аероби. Други заболявания са гъбичните и паразитните колпити, хламидия, вагинални вирусни инфекции като херпес симплекс, които са и сред най-често полово предаваните инфекции. Най-характерните симптоми на вагиналните инфекции включват парене и вагинален сърбеж, специфичен вагинален секрет с неприятна миризма, болка и/или парене по време на уриниране. Тук е мястото да отбележа, че уровагиналните инфекции в никакъв случай не бива да бъдат подценявани и ако вие или някой от близките ви страда от някои от тези симптоми и неразположения, веднага следва да се потърси лекарска помощ.

За да ни разкаже повече за съвременните методи за превенция, диагностика и лечение на уровагиналните инфекции сме поканили в предаването "Линия Здраве" д-р Иван Диков.

Д-р Иван Диков е специалист акушер-гинеколог в София с над 30 години опит. Диагностицира, следи и води нормални и високорискови бременности, оказва акушерска помощ при преждевременно, нормално, патологично и оперативно раждане, извършва оперативно лечение на гинекологични заболявания, семейно планиране, репродуктивно и сексуално здраве.

Целия разговор гледайте във видеото!