Стоян Михалев, ДБ: Този главен прокурор ще бъде бранен от този ВСС

Много важно е ГЕРБ да загубят, а ДПС да няма място в управлението, смята депутатът

22.07.2021 | 21:43 Редактор: Десислава Атанасова

Неуспешен опит за отстраняване на главния прокурор, как ще се случи съдебната реформа?

Това е едно потвърждение, че трябва дълбока реформа в съдебната система. В случай като днешния се видя как са разподелени силите и кой зад кои интересите стои, и е ясно, че този главен прокурор ще бъде бранен от този ВСС. Това заяви в "Денят ON AIR" Стоян Михалев от "Демократична България"

И допълни: "Когато предупреждавахме да се внимава кой ще бъде главен прокурор, никой не ни чуваше, постепенно създадохме тази тема да бъде на дневен ред. Това е дълъг, труден и бавен процес, той трябва да бъде разясняван, но все повече разбират, че това ще се случи. Ще търсим конституционен консенсус по тази тема от всички партии, това касае абсолютно всички ни", категоричен е той 

Михалев посочи и темите, който ще бъдат поставени утре на срещата.

"Тази тема ще бъде задължителна, ще има и други теми - премахването на Спецсъда, Спецпрокуртаура, но искаме и реформи в много сектори. Темата за лустрацията -  без значение как ще се казва новият министър, няма как да приемем, че ще е някой от ДС. Не е тема за разговор за места за министерски пост, ще имаме изисквания обаче, важно е кой ще прокарва тези въпроси", подчерта представителят на "Демократична България"

И поясни, че ДПС няма място в управлението. 

"Ще се очертаят червените линии и ще се види какви подкрепи ще има. Но ние не можем да участваме в нещо, което е ДПС. Истината е, че е никой не може да каже на никоя партия как да гласува, но сме против подкрепа от ДПС, ДПС няма място в управлението", отбеляза Михалев. 

Той коментира и бурния дебат днес в пленарна зала по темата "Росенец".

"ГЕРБ загубиха позициите, които имаха. Това е болезнен процес за тях, не умеят да губят. За демократичния  процес е много важно ГЕРБ да загубят", каза още Михалев. 

План за възстановяване и развитие

"Този план е много важен. Оттам ще има средства и за Ковид. Да не забравяме, че Ковид кризата по време на ГЕРБ беше пълен провал", коментира той. 

Ваксинацията

"Това е голям проблем. Това ще е друга важна тема, ние сме силно притеснени от задаваща се вълна и искаме да разберем какво ще е отношението на "Има такъв народ". Трябва да се направи една широка кампания за ваксинацията. В предишния парламент видяхме как Борисов заставаше зад антиваксърските гласове и той им даваше трибуна, за да може да паразитира и върху тези гласове", смята събеседникът на Виктор Дремсизов.

Актуализация на бюджета

"Тема, която предстои, и ние ще участваме активно. Очевидно е, че когато държавата не се управлява от ГЕРБ, икономическите показатели са много по-добри. И пари ще има, ако добре се управлява бюджета и се спрат течове и кражби. Борисов до такава степен се е самозабравил, че е давал концесии на негови приятели от СИК", обясни Михалев.

И даде прогноза за живота на новото правителство.

"Ако то е с експертен хоризонт, може да изкара половин или една година. Демокрацията намира своето решение в нови избори, но очакванията са да се направи управление. При следващи избори ДБ ще покачи резултата, важно е обаче какво ще направим за българските граждани", каза той.

И заяви, че "Демократична България" ще има свой кандидат за президент. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК