Актуализация на бюджета: Всички пенсии скачат средно с 12,5% от 1 октомври

Държавата е събрала малко над 2 млрд. лева повече

22.07.2021 | 14:00 Редактор: Тодор Петров

Увеличаване на пенсиите от 1 октомври е заложено в актуализацията на бюджета, която служебното правителство представи днес. Всички пенсии трябва да скочат средно с 12,5%.

Минималната пенсия се увеличава на 340 лева, но ще има добавка до 369 лева, колкото е и линията на бедност в страната. Критериите да се взима тази надбавка съвпадат с критериите за енергийните помощи, които също остават в сила.

Част от тях са пенсионерът да не работи и да няма други доходи, да не притежава по-голямо жилище от тристайно.

Скача и таванът на максималната пенсия на 1500 лева. Всичко това - без да се увеличават данъците, увери финансовият министър.

Общественият съвет във финансовото министерство ще разгледа актуализацията на сегашния бюджет. Държавата е събрала малко над 2 млрд. лева повече, основно от НАП и агенция "Митници".

Над половин милиард лева са предвидени да бъдат разпределени за социално подпомагане. 

"Планираме допълнителни разходи в размер на малко над 1,8 млрд. лева. От тях 575 млн. лв. са за социални разходи, 430 млн. са за подкрепа на бизнеса, 335 млн. - за здравеопазване", заяви финансовият министър Асен Василев.

"Всички пенсии, които не са свързани с трудова дейност, ще получат увеличението от 12,5%. Максималната пенсия става 1500 лева. Всички български пенсионери ще получат увеличение", увери социалният министър Гълъб Донев.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК