По принуда: Все повече хора, достигнали пенсионна възраст, остават на работа

НОИ преизчисли със задна дата близо 300 000 пенсии на работещи пенсионери

10.07.2021 | 14:04 Редактор: Елеонора Танева

Националният осигурителен институт е преизчислил служебно близо 300 000 пенсии на работещи пенсионери. Преизчислението е със задна дата - 1 април. Оказва се, че на все повече хора, достигнали пенсионна възраст се налага да останат на работа.

"Аз се пенсионирах с малка пенсия 180 лв. преди 6 години и продължих да работя. Сега пенсията ми е 300 лв. И не че толкова имам желание да работя, но съм принудена, защото не ми стигат парите от пенсията", споделя Стефка.

Пенсионерите имат право на преизчисление и увеличение на парите си, ако продължат да работят и внасят осигурителни вноски. Според експертите това е и причината броят на работещите възрастни да се увеличава. 

Средно те успяват да вдигнат пенсиите си с 6 лв, а за получаващите инвалидна пенсия сумата е около 2 лв. 

"Всяка вноска дава отражение върху вашата пенсия и съответно върху срока, който я получавате. Но това все още не е регулирано. Ние очакваме вече законното правителство да погледне на социалната политика, пенсионната с едно 14, 17% увеличение на пенсиите. Все пак няма как пак да е за всички, няма шанс", заяви икономистът проф. Красимир Ениманев.

Значителна част от преизчислените пенсии са отпуснати при условията на ранното пенсиониране - тоест хората, които ги получават са сравнително млади. Затова и оставането им на пазара на труда е логично. Една трета от работещите пенсионери у нас са с инвалидни пенсии. 

Охранител е най-популярната професия за пенсионерите, показват данните на НОИ. Следват продавачите, пенсионираните лекари, медицински сестри и акушерки. В бюджетния сектор има общо 45 000 работещи пенсионери. Тук обаче освен чиновници влизат и учители.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК