Радев няма да бави връчването на мандата, служебните министри искат редовен кабинет

Кирил Петков: Стискаме палци да има стабилност и да продължат това, което ние започнахме

21.07.2021 | 13:32 Редактор: Десислава Атанасова

Президентът Румен Радев определи като задача с първостепенно значение съставянето на редовно правителство. Което на практика означава, че процедурата по завъртането на парламентарната рулетка и връчването на проучвателен мандат трябва да започне веднага. 

Най-голямата отговорност за народните представители сега е да излъчат редовен кабинет, заяви президентът Румен Радев.

"България не може да си позволи да пилее повече историческо време, трябва да имаме кабинет и то кабинет с широка парламентарна и обществена подкрепа. От решителните действията на народните представители зависи да се възстанови доверието в най-важната институция в парламентарната република. Нека пожелаем успех на нашите народни представители, днес е денят на надеждата, всичко очакваме", заяви Радев.

Президентът допълни, че няма да бави връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на кабинет.  А служебният премиер и част от министрите дойдоха в Народното събрание пеша.

Правосъдният министър Янаки Стоилов изрази надежда, че редовният кабинет ще продължи приоритетите на служебния.

"Ние управленски можем да се справим и по-дълго. Смята, обаче, че е важно политически да има парламентарно избрано правителство. Този път шансовете са по-големи, ще видим как ще бъдат оползотворени от партиите, от народните представители", посочи Стоилов.

Служебният министър на икономиката Кирил Петков заяви, че все още не е канен на разговори от "Има такъв народ" за пост в редовен кабинет и не даде отговор дали би участвал в такова правителство.

"За мен е много важно да видим, че сега ще имаме редовно правителство, да видим как ще го сформират. Стискаме палци да има стабилност и да продължат това, което ние в последните 9 седмици започнахме - да има тази инерция, да не бъде тя загубена. Това е моята лична молба към хората, които са вътре", отбеляза Петков.

А служебният вътрешен министър беше посрещнат с овации пред задния вход на Народното събрание. 

"Идвам с много добро настроение, защото се надявам да има едно стабилно правителство", каза Бойко Рашков.

Служебният премиер и останалите министри влязоха през главния вход на парламента, но запазиха мълчание. След края на заседанието служебният премиер Стефан Янев обяви, че редовно правителство трябва да бъде създадено на базата на приоритети в интерес на обществото.

"В много от декларациите на партиите чух приоритети, чух визии, които съвпадат с тези на служебното правителство. Заявките, които дадоха, се надявам да бъдат реализирани. Да се намери консенсус, за да може правителството да бъде в интерес на гражданите", категоричен е Янев.

Служебният премиер не даде отговор дали той или някой от служебните министри е канен и би участвал в редовен кабинет, но заяви, че това зависи от приоритети и програмата, които ще се изпълняват.

Първият мандат ще бъде връчен на най-голямата ПГ- тази на "Има такъв народ". Ако от партията на Трифонов не успеят да съставят кабинет, възможността за управление отива в ГЕРБ.

Третият мандат не отива задължително в третата по брой депутати партия, но след изборите на 4 април президентът избра БСП.

Повече вижте в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК