Димитър Недков: Три свръхегота са заключили съдбата на политическия ни модел

През лятото и Господ почива, а ние сме тръгнали да търсим спасител по демократичен път, посочи писателят

14.07.2021 | 21:03 Редактор: Тодор Петров

Жегата не успя да размести нищо. Едно време лятото е било най-работното време. Сега и комбайните са с климатик, Господ почива, а ние сме тръгнали да търсим спасител по демократичен път с избори. Народът постоянно дава жертви.

С тези думи писателят Димитър Недков коментира в предаването "Денят ON AIR" изборните резултати от предсрочния парламентарен вот на 11 юли.

"Имам чувството, че сега ние изживявахме втори 10 ноември", посочи той и сравни краха на комунистическата партия тогава, с краха на, по думите му, неототалитарната партия ГЕРБ.

"Партиите не успяха да разберат с действията и понякога алогичните си безумия, които вършат, че доведоха до много сериозен проблем - до българския принос към теорията на хаоса. Жънем ефекта на пеперудата", изтъкна Недков пред Bulgaria ON AIR.

Според него съдбата на политическия ни модел е заключен в триъгълника на трите свръхегота. 

"Първото дойде от ъндърграунда и се е запътило да се върне в ъндърграунда. Но да не си правим илюзията, че е изчезнало. Той управляваше от името на ъндърграунда и ще продължи да бъде фактор. Лицето, което слиза от кралския трон, започна политическата си кариера като главен секретар и тогава бяха извършени най-знаковите убийства", заяви писателят.

"Второто его кацна от небето на крилете на един раздрънкан от Варшавския договор МиГ-29 по пистата, изронена от почти 30-годишната война на българските политически играчи. Есента ще решаваме на президентските избори дали това ново его ще дочака новия си F-16 и дали ще му позволят да ремонтира дупките по пистата на българската политика", продължи Недков.

"Третото свръхего дойде чрез ритмите на най-възпламеняващата балканска фолк култура по Кустурица. На този фон - пак ъндърграунд. Възползва се. Съчини своя фолк вариант на Марсилезата, изпя я и ето го резултата", отбеляза писателят.

Той подчерта, че истинската демокрация е факт в момента, в който народните избраници произнесат клетва в парламентарната зала, но попита какво правим, ако и този парламент не просъществува.

"В политиката или си някой, или си на някого. В целия свят има тотална криза на авторитети. Лидери, които да мислят в категориите на зиг-заците на историята и изводите. Тук няма кой да го направи. Човекът отсъства. Не могат ли да разберат системните политически партии, че не могат да спечелят вече и един човек. Загърбиха класическия модел на политиката", настоя Димитър Недков.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
BabaYaga
преди 2 години
Намали чалгата, момиче, че вече зависимостта много ти личи направо ти е изрисувана на сурата Сигнализирай за неуместен коментар