Бареков: Червен картон за политиците! Радев да си издърпа министрите, циркът свърши

Стела Богомилова: Тези резултати не изненадват

11.07.2021 | 21:35 Редактор: Жаклина Иванова

Битката за 46-ия парламент продължава. Какви са политическите обещания и очакванията на хората?

"Не гласувах, не защото нямах избор. Беше ми далеч, имах работа, а трябваше да се върна в Пловдив, но накарах цялото ми семейство да гласува днес. Всички гласуваха цветно и различно", заяви политикът и телевизионен водещ Николай Бареков в студиото на Bulgaria ON AIR.

"С удоволствие гласувах. За първи път изпитах удовлетворение от това си действие. Обичам новото, експериментите, хареса ми, че съм вън от тази малка стаичка, която приличаше на съблекалня в някой търговски магазин. Хареса ми, че има видимост на моето действие. За първи път направих тази аналогия - "Глас народен, глас Божи", за разлика от предишните ми сравнения, че няма глас народен", посочи психолингвистът Стела Богомилова.

Бареков каза, че неграмотните политици са много и че няма нищо страшно при машинното гласуване.

"Наши събратя гласуват, когато получат някакъв стимул. Очевидно е, че хората днес не гласуваха масово и изразиха чрез своето негласуване някакъв вид позиция спрямо политическите процеси", уточни той.

"Българинът, както и всеки съвременен човек, не обича да папагалства и да се повтаря. Тези резултати не изненадват, всъщност изключителната изненада е занижената, спрямо останалите години, избирателна активност", обясни Богомилова.

По думите ѝ масово хората избират за кого да гласуват сякаш отиват до магазина да купят нещо.

Относно разликата между ГЕРБ и "Има такъв народ" от под 1%, Бареков коментира, че за първи път в историята на България първата и втората политическа сила не могат да направят мнозинство - т.е нямат 121 мандата. Според него това е червен картон за цялата политическа класа.

"Радев оттук нататък трябва да издърпа служебните си министри от позиция. Този цирк свърши сега, те вече нямат никаква морална легитимност да управляват и уволняват", добави още политикът.

"Мислите ли, че на трети избори Трифонов ще вземе 50% или Бойко ще падне под това?! Това няма да стане. Но факт е, че в момента нито Борисов, нито Трифонов - двамата мега мачовци на българската политика нямат 120 депутати", посочи още Бареков.

Богомилова е на мнение, че масово хората гласуват за собственото си добруване.

"Когато сме в един либералистичен свят и когато ние не можем да се справим с негативите му, ние оповестяваме толерантност. А хората не разбират, че когато човек е най-десен, има нужда от най-силно ляво, и обратното", категорична е тя.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК