Коментар: Политиците злоупотребяват със страховете ни, защото нямат визия

Мария Касимова и Росен Йорданов в изборното студио на Bulgaria ON AIR

11.07.2021 | 19:49 Редактор: Здравко Черкезов

Избираме народни представители за 46-ото Народно събрание. Отразиха ли политиците в кампанията си нашите страхове или злоупотребиха с тях?

"Всяка кампания злоупотребява със страховете на хората. Дали дава контрарешения или просто усилва тези страхове, за да може да извади напред свои политически дивиденти, е отделен въпрос. Това е част от играта във всеки предизборен процес", заяви журналистът и експерт по протокол Мария Касимова в Изборното студио на Bulgaria ON AIR.

Има две основни стратегии за постигане на влияние и въздействие - "пожар в къщата" (на страховете) и "обетованата земя" (на надеждите), посочи психотерапевтът и бивш криминален психолог Росен Йорданов

"В България е силно разпространена стратегията на страховете - "пожар в къщата" - "ние сме на последно място, разсипани сме, най-зле сме..." Тази стратегия е доста омръзнала на хората, а доста малко се експлоатира другата стратегия - на "обетованата земя". Тоест да се опиташ да кажеш на хората къде ще ги отведеш, да им кажеш, че има там едно хубаво място, където ние можем да стигнем", обясни психологът.

Тази стратегия не е силно разпространена, защото политиците нямат ясна визия за бъдещето.

"Проблем е, че никой няма дългосрочна визия. Винаги спираме до това, че другите са лоши", съгласи се Касимова.

Доведоха ли до промяна антиправителствените протести?

"Промяната е неизбежен процес, но много от протестиращите не разбраха, че не може да бъде слоган", изтъкна Йорданов.

Според него по-важен въпрос е: "Еволюционна или революционна промяна искаме"?

"В този смисъл вече видяхме защо една част от протестите, в която се включи и служебното правителство, напомни на един революционен ентусиазъм от близкото и далечно минало, а другата част - малко по-смразена, по-уплашена, та чак се заговори за 9 септември", акцентира психологът.

Йорданов е на мнение, че българите са се уморили от революция, а обектът на тяхното недоволство си остава непокътнат.

"Имам наблюдения от един типичен български малък град. Там структурата е толкова ясна, че тя е абсолютно неразбиваема. Обикновено там има един или двама местни велможи, които са пряко зависими от силния на деня. Те много бързо се преориентират. Същите тези лица след това можеш да ги видиш на новите плакати на новите политически партии, а те изглеждат по абсолютно същия начин. Те имат обикновено един, който в 90% от случаите е в затвора и той дори оттам управлява чрез свои хора на местно ниво. Тези хора са абсолютни дерибеи, владеят всичко в града. Когато някой не слуша, буквално като в една южноамериканска страна идват едни дебели коли, спират пред едни хора и започват да ги бият", разказа от своя страна Касимова.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК