Голям изборен скандал в Симитли: Не позволиха на роми да гласуват с придружител

Подозренията са, че придружителите е трябвало да удостоверят гласуване за определена партия

11.07.2021 | 17:44 Редактор: Здравко Черкезов

Сигнали за гласуване с чужди лични карти в Самоков и Симитли. Според МВР, лица с предпазни маски се представяли за други и гласували. 

В Симитли се стигна и до напрежение в четвърта избирателна секция. Причината беше недопускане на роми да гласуват с придружител. Подозренията са, че придружителите е трябвало да удостоверят гласуване за определена партия. Стигна се и до намеса на полицията.

"Трябваше да се намеси полиция поради масова безредица вътре и това, което тук се случва – единственият проблем е, че този път тези хора не могат под конвой, както бяха тук – не могат да упражнят платения вот! Неграмотността и придружителите са две различни неща", категорична е Анелия Никова.

Според закона обаче с придружител могат да гласуват само хора с увреждания. На място секционната избирателна комисия определя кой и как в подобна ситуация може да гласува 

"Всички знаем, че в деня на изборите, СИК е тази, която решава за своите действия. Ние не бихме могли да се намесим активно, но оказваме помощ с оглед спазване на законовите изисквания", посочи зам.-председателят на РИК – Благоевград Йордан Симонски. 

Заради скандала има задържан, съставен е и констативен протокол.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
Комшиите
преди 2 години
Тая жена страда от грандомания,мисли се за известна Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
За някой лев са готови и г*зъ си да продадат ... Сигнализирай за неуместен коментар