Реквием за едно недоволство: Между улицата и урните - говорят лицата на протестите

"Протестът е на недоволните, на тези, които искат да няма корупция", посочи журналистът Миролюба Бенатова

09.07.2021 | 10:20 Редактор: Жаклина Иванова

Година след антиправителствените протести, граждани се събират отново в Триъгълника на властта, за да напомнят за промяната, която искат в държавата.

Чашата на недоволството прелива на 9 юли след арестите в президентството. Протестите започват със заявката за оставка на премиера и главния прокурор.

Журналистът Миролюба Бенатова е на площада от първия ден. На улицата излизат и редица нейни колеги.

"Ние освен, че сме всички разпознаваеми лица, голяма част от нас нямахме и работа в медиите тогава. Всъщност това е обединяващото ни. Хора, които сме се разделили с медиите – вярвам, че е не защото не разбираме от журналистика, а вероятно именно заради това. Протестът е протест на недоволните, на тези, които искат да няма корупция. Това са хората, които са срещу олигархичния модел – и 2013 г., и сега той беше свързан с определени политици", посочи Бенатова.

В продължение на месеци хора на различна възраст, с различни професии и интереси бяха обединени от обща кауза – да живеят по-добре. На няколко пъти тя ескалира в напрежение, сблъсъци и арести.

"Това е един много ключов момент на протестите – отказът на МВР да разследва тези посегателства срещу хората и всъщност бруталното високомерие от МВР към обществото", добави още журналистът.

Близо година след кървавия спомен, актьорът Станислав Кертиков се връща към битката за различна държава, която води от първия ден на демонстрациите.

"Протестите имаха две основни искания – оставка на правителството на ГЕРБ и ВМРО и оставка на главния прокурор Иван Гешев. За една по-справедлива България, за една истинска демокрация, а не фасадна демокрация каквато всъщност имаме", уточни Кертиков.

Днес все още иска промяна, но вече изправен не пред полицейските палки, а пред изборната урна.

"Това задържане – на мен и моите приятели тогава, а и не само, беше отменено от съда като незаконосъобразно. Съответно ние подадохме жалба срещу СДВР и на няколко пъти успяхме да осъдим СДВР. Ние не сме нито реваншисти, нито искаме просто някаква власт. Просто искаме една доста по-просперираща държава", добави той.

В хода на протестите миналото лято с постовете си се разделиха петима министри. Правителството обаче оцеля, а с наближаването на редовните избори масовото недоволство постепенно утихна. Година по-късно в Триъгълника на властта остава само палатковият лагер на майките от "Системата ни убива" и следите по фасадата на бившия Партиен дом от размириците на 2 септември.

Така духът на протестите остана в Триъгълника на властта в очакване на новите управляващи.

"Аз не вярвам, че сме на някакъв праг на нещо генерално, което ще се промени. Принципно не вярвам в революциите. Смятам, че сме на прага на един нов етап. Със сигурност идва вследствие на недоволството на хората, на голямата неудовлетвореност в обществото, на усещането в хората, че управляващите не се грижат за техните нужди – независимо дали те са битови или по-екзистенциални. Хората имат нещо много повече от корупция, която ни ограбва като общество, и смятам, че следващите управляващи имат много сериозната задача да не разочароват хората и да не бъдат "Пременил се Илия пак в тия", каза още Миролюба Бенатова.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
1
1 rate up comment rate down comment 0
america1332002
преди 2 години
какви протести/ от 150-200 души за 2милионен град? и кои бяха тези протестиращи? гаменорията на софия. и жълти книжки, разбира се. и алкохолички като ренета инджова Сигнализирай за неуместен коментар