В 68 държави българите зад граница гласуват за парламент

Най-много секции в чужбина има във Великобритания

11.07.2021 | 14:28 Редактор: Елеонора Танева

В рекорден брой секции зад граница гласуват сънародниците ни днес. 784 секции в 68 държави са открити за днешните предсрочни избори. 674 секции има извън дипломатическите и консулските представителства, а 110 са разположени на територията на мисиите ни. Най-много са секциите във Великобритания- 135, следват Турция - 121 и Германия -116. 

С голяма интерес към вота отвориха първите секции зад граница - тези в Нова Зеландия и Австралия. Българката Марина Милева, която живее в Сидни, споделя че сънародниците ни там отиват до урните с голям ентусиазъм. 

"Днес тук се чупят рекорди, има голям интерес към изборите. Изборната активност наистина е внушителна, до 2 часа вече бяха гласували около 400 души", сподели Марина Милева. 

В Германия - секциите, в които българите гласуват са 115. В 56 от тях вотът е машинен. Въпреки големият брой секции, заявилите гласуване са по-малко от тези на редовните избори на 4 април. Според директора на Българския културен институт в Берлин Борислав Петранов, все пак има висока активност. 

"Без проблеми и напрежение започна изборният ден за сънародниците ни в Южен Лондон. В секцията в Кройдън гласуването се провежда с машина и върви бързо", споделя българката Даниела Митева. Надява се, че вотът днес ще доведе до съставянето на правителство.

Изборният ден протича нормално и за българите, избрали Гърция за своята ваканция. В Халкидики има две изборни секции - в Никити и Неа Мудания. Пред тях се образуваха дълги опашки от желаещи да дадат своя вот. Такива има и в столицата Атина. 

До напрежение се стигна в началото на изборният ден в Турция. В Анкара и Истанбул нямаше предварително решение на ЦИК къде трябва да се попълват декларациите за гласуване - пред членовете на секционната комисия или да са предварително попълнени. Впоследствие беше решено в Турция декларациите да се приемат без значение къде са попълнени.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК