Стартира гласуването в чужбина: Броят на секциите в Европа бележи рекорд

Първи отвориха избирателните секции в Оукланд и Крайстчърч, Нова Зеландия

11.07.2021 | 07:17 Редактор: Жаклина Иванова

Първи отвориха избирателните секции в Оукланд и Крайстчърч, Нова Зеландия. Гласуването там започна от 22 часа снощи.

Два часа след това беше даден старт на вота и в Австралия. Заради часовата разлика изборният ден зад граница ще приключи най-късно в Сан Франциско, САЩ – в 06:00 часа българско време в понеделник, 12 юли 2021 г.

В рекорден брой секции зад граница гласуват сънародниците ни днес - 784 секции в 68 държави са открити за този парламентарен вот. 674 секции са разкрити извън дипломатическите и консулски представителства, а 110 са разположени на територията на мисиите ни.

По данни на външното ни министерство разкритите секции са с 69% повече от тези за изборите за Народно събрание на 4 април, когато имаше 464 секции за гласуване зад граница. Осем избирателни секции са разкрити в държави, в които България няма дипломатически и консулски представителства – Исландия и Доминиканската република с по 1 секция, Люксембург, Малта и Нова Зеландия – по 2 секции.

Българите зад граница ще могат за първи път да дадат своя глас в Доминиканската република и на някои гръцки острови - Тасос, Лимнос, Лефкада и в гръцкото курортно селище Неа Перамос.

Броят на секциите в Европа бележи абсолютен рекорд на тези избори - 483 секции в 22 държави. Във Великобритания и Северна Ирландия разкритите секции са 135.

В 10 държави ще се гласува с машини и това са Великобритания, Германия, Турция, Обединеното кралство, Испания, САЩ, Австрия, Белгия, Нидерландия и Франция.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК