Гласуваме за 46-ото НС: Над 6,7 млн. души имат право на вот

В надпреварата за новия парламент влизат 23 партии и коалиции и 5081 кандидати за народни представители

11.07.2021 | 07:00 Редактор: Юлия Христова
Гласуваме за 46-ото НС: Над 6,7 млн. души имат право на вот

България избира състава на 46-ото Народно събрание. Малко над 6 млн. и 700 хил. българи имат право на глас. Изборният ден започва в този час, а по-късно ще стане ясно дали всички секции в страната са отворили врати навреме.

В надпреварата за новия парламент влизат 23 партии и коалиции и 5081 кандидати за народни представители. На изборите за 46-ото Народно събрание можем да гласуваме само с машини във всички секции с над 300 избиратели и у нас и в чужбина. Хартиена бюлетина ще можем да пуснем само при технически проблем с машината и то, ако има разрешение от ЦИК. Машинно гласуваме в 9 401 секции като в 700 от тях има и втора машина. В чужбина има 421 машини в 273 секции.

За изборите са отпечатани над 7 млн. 400 хиляди бюлетини. По закон, дори и в секциите, в които се гласува само с устройства, трябва да има резервни хартиени бюлетини, равни на броя на избирателите по списък, за да могат да бъдат използвани, ако машините се повредят непоправимо.

За тези избори Централната избирателна комисия реши да има видеозаснемане и видеоизлъчване в реално време в изборното помещение на избирателна секция, при отчитане на резултатите от вота.

То ще се осъществява след края на изборния ден - при обявяване на гласуването за приключило, като не се допуска заснемане на избирателни списъци.

Изборният ден трябва да приключи в 20:00 часа, но може да бъде удължен с още един час до 21:00 часа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК