Броят на машините, които ще бъдат ползвани за изборите, е близо 11 000

Технически екипи ги инсталираха една по една

10.07.2021 | 18:55 Редактор: Юлия Христова

Всички устройства, както и изборни книжа и материали, необходими за гласуването би трябвало вече да са получени в Секционните избирателни комисии. Общият брой на машините, които влизат в сила за тези избори е 10 937. 

Още рано сутринта близо 11 000 машини бяха натоварени на автобуси и откарани до секционните комисии в цялата страна, охранявани от полиция.

"Ние се придружаваме от пилотна кола от полицията, през цялото време изборните книжа са под охрана. членовете на сик са уведомени, чаклат ни в съответната секция", каза Мария Георгиева.

Технически екипи инсталираха машините една по една. Ден преди вота устройствата бяха пуснати тестово. Пробно бяха отпечатани и протоколи. Техници ще  има и в деня на изборите, за да помагат при проблем с машините. 

В секциите бяха доставени и изборни книжа, включително и хартиени бюлетини. 

На хартия обаче ще гласуваме, само при повреда на някоя от машините, тъй като вотът у нас за първи път ще е изцяло машинен.

И тези избори ще се проведат под знака на пандемията. В училищата са осигурени дезинфектанти и са поставени обозначения за спазване на метър и половина разстояние между хората. 

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК