Репетиция за вота на 11 юли: Столичани гласуват пробно с машини в метрото

Пред пунктовете има предимно възрастни хора

06.07.2021 | 13:45 Редактор: Тодор Петров

От днес до петък се провежда пробно гласуване с машини в столичното метро. Желаещите да изпробват машинното гласуване са много, извиха се и опашки пред входовете на метростанциите. Пробното гласуване е анонимно, а електронната бюлетина е примерна - в нея няма партии и коалиции.

Няколко клика, по-малко от минута и гласуването с машина е успешно. За да разбере каква е процедурата и спокойно да отиде до урната в неделя, да изпробва устройството за гласуване дойде и Стефанка Горанова. 

"Чудесно беше! Смятах, че няма да мога да се справя чудесно. Всички възрастни ще се справят", сподели жената пред екипа ни.

Пред пунктовете има предимно възрастни хора. А Велин Пеев от 24 РИК и днес е на пост до машината за гласуване, готов с отговор на въпросите на притеснените възрастни хора. 

"Най-трудно е да си преодолеят страха. Най-трудно от техническата част е да маркират избора си, трябва в черно да се оцвети", посочи той.

На изборите на 11 юли в секциите с над 300 избиратели ще се гласува само с машина. В по-големите секции ще бъдат поставени и две устройства, за да няма струпване на хора. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК