10 дни преди изборите: Проблеми при тестването на машинното гласуване

Затруднения се очаква да има и със смяната на ролките с хартия

01.07.2021 | 13:56 Редактор: Юлия Христова

Проблеми с гласуването с машини - това показва тестването им. Най-големи затруднения изпитват възрастните хора. Някои с планирани пътувания пък се оплакват, че нямат да могат да гласуват.

По време на тестовото гласуване в Русе 90-годишният Георги Венков направи няколко опита да гласува машинно. 

"Не съм гласувал с това нещо и сега може и да объркам нещо. Дано не, затова ще погледам пак малко да видя. Все пак такива като мен - на 90 години, може и да се пообъркат", каза мъжът. 

Много от членовете на секционните избирателни комисии са изразили притеснения, че няма да се справят с обслужването на машините чисто технически. Затруднения се очаква да има със смяната на ролките с хартия, които са за 400 гласувания, а самата машина е пломбирана. Очакват се и други проблеми. 

"Ние имаме готовност при спиране на тока да осигурим пожарен автомобил с генератор, който да осигури ток", посочи Милена Хинкова. 

Много от пътуващите и хората, които са на планирани почивки, няма да могат да гласуват.  Константин е планирал да отиде на рехабилитация с във Вършец отдавна и няма как да я отмени.

"Това, че няма да гласувам не ми говори добре, в смисъл, ако имаше някаква възможност да ми се даде удостоверение, че няма да гласувам в Русе, защото от Вършец са 300 км отиване и връщане", посочи той

Тази година няма да се прави дезинфекция на машините, нито на картите. За хората, които имат притеснения, ще има осигурени латексови ръкавици. 

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК