Заявилите гласуване в Германия са по-малко от тези на изборите на 4 април

Поправките в закона дадоха възможност на по-малко хора да разкрият избирателни секции, посочи Борислав Петранов

11.07.2021 | 10:00 Редактор: Жаклина Иванова

Германия е с най-голям ръст на секциите в чужбина. Означава ли това повече избиратели или същият брой хора са пръснати в повече секции?

"Българската диаспора в Германия е една от най-големите. Хората имат желание да гласуват. Поправките в закона дадоха възможност на по-малко хора да се обединят и да се разкрият избирателни секции. Въпреки големия брой секции, заявилите гласуване са по-малко от тези, които бяха за 4 април", заяви в ефира на Bulgaria ON AIR директорът на Българския културен институт в Берлин Борислав Петранов.

Той обясни, че се наблюдава доста активно гласуване и добави, че на предишните избори са гласували в Германия около 15 000 души.

"Мога да ви дам пример какво се случва с Културния институт. На 4 април при нас гласуваха 690 души. В момента по списък хората, заявили, че искат да гласуват тук, са 68", посочи Петранов.

Той добави, че в момента в Германия има ваканция за учениците и много хора са в отпуск.

"Много дълго време е имало секции само с посолството, в генералните консулства и там, където имаме почетни консули. За първи път се разрешиха много секции през 2019 г., когато бяха европейските парламентарни избори", каза още директорът на Българския културен институт в Берлин.

По думите му в Берлин, Бавария и около Хамбург има най-много български граждани. Петранов допълни, че хората с изтекли документи ще могат да гласуват.

Относно ситуацията с Ковид-19 в Германия, той уточни, че там също се разпространява Делта вариантът.

"Засега са доста отпуснати мерките, но Германия много късно ги разхлаби. Що се отнася до гласуването - всички трябва да бъдат с маски, има ръкавици, има специални материали за дезинфекция", коментира Петранов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК