Избори 2021: В Австралия чупят рекорди при гласуването, огромен интерес към вота

Всички българи са много ентусиазирани, каза Марина Милева

11.07.2021 | 09:36 Редактор: Анисия Иванова

В Австралия днес чупим рекорди с гласуването на изборите. Това каза пред Bulgaria ON AIR сънародничката ни Марина Милева, която живее в Сидни.

"Почти 4 часа остават до края на изборния ден в Австралия. Днес тук се чупят рекорди, има голям интерес към изборите. Изборната активност наистина е внушителна, до 2 часа вече бяха гласували около 400 души", обясни тя.

По думите ѝ малко повече от 4 часа остават до края на изборния ден там.

Новото е, че в Сидни има 2 избирателни секции, това е много добро решение, защото в момента сме в тежък локдаун, добави тя.

"Всичко върви добре, секциите отвориха навреме, хората успяха да стигнат безпрепятствено. Едната секция е в северната част на Сидни, другата е в централния район на града", каза още Милева.

На въпрос как върви изборният ден, тя отговори, че всички българи са много ентусиазирани. "Дори двама млади мъже на около 30 години признаха, че откакто са напуснали България на около 18 години, сега за първи път гласуват", даде за пример събеседничката.

Малко е трудно да определи колко са българите в Австралия - по информация на МВнР около 20 000 българи живеят тук, а родени са около 3000 души, каза още тя.

Австралия е държава, която е населена по крайбрежието, ние сме много разпръснати - днес имаше хора, пътували около 100 км, за да дойдат в Сидни да гласуват.

Тя обясни още, че в Сидни има две секции - гласува се с бюлетини, не с машини, изборите са организирани перфектно и няма проблеми.

Заради тежкия локдаун, в който е Австралия, се е искало специално разрешение, за да пътуват нашите сънародници да гласуват в Сидни.

Локдаун

Преди повече от 1 година, когато целият  свят беше затворен, в Австралия се направи преход от работа от вкъщи. Заведенията работят, но можеш само да си поръчаш за вкъщи, обясни Милева.

Тя допълни, че този път - при новата вълна, заразата е тръгнала от югоизточната част на Сидни и се разпространила в целия град.

"В сравнение с Европа има 77 нови случая, вчера бяха 50, в момента имаме 500 положителни проби за последната седмица - 53 души в болница, вчера имаше и първи смъртен случай на жена над 90 години", разказа нашата сънародничка.

Темпът на ваксинация

"Около 8% от населението е ваксинирано. Правителството прие 4-степен план за ваксинация. В момента всеки, който иска да се ваксинира с AstraZeneca, може да го направи веднага, но ако иска Pfizer - ще трябва да се регистрира и да чака реда си около една седмица. Австралийците са дисциплинирани и абсолютно вярват на това, което правителството прави", обясни Милева.

 


3
0 rate up comment rate down comment 0
Александър Иванов
преди 2 години
Абсолютен затвор е в Австралия 1 бабичка умря на 90г и тия и до супермаркета не ти дават да отидеш! Рекорди? 400 човека от поне 3000 в Сидни ако не и повече- Срам !!!! Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
Ха!
преди 2 години
Егати работата :) Браво за ентусиазма Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Много странно, външни хора да решават! Сигнализирай за неуместен коментар