Избори 2021: Редица проблеми с машинното гласуване, прекратено е в 56 секции

Множество са сигналите за невъзможност да продължи гласуването с машина

11.07.2021 | 08:40 Редактор: Жаклина Иванова

Машинното гласуване е прекратено в 56 секции, реши ЦИК.

С хартиени бюлетини се гласува в секциите в Добрич, Карнобат, Брусарци, Полски Тръмбеш и село Янков, както и в две секции в Благоевградски избирателен район, две в Силистренски, две в 23-и район в София и една секция в Бургаско.

Има и други сигнали за невъзможност да продължи гласуването с машина, но те трябва да са писмени и с обосновка, след което ЦИК ще предприеме действия за преминаване към хартиен вот.

Над 20 са сигналите за проблеми с машините в Стара Загора. Във Видинска област проблеми с машините има на две места. В Добрич в две секции машините са дали проблем. Там се гласува само с хартиени бюлетини. В Самоков токът е спрял.

"В 23 изборен район се преустановява машинното гласуване в две секции - в 69-та и 3-та. В 20 изборен район Силистра в 123-та и 159-та. В Благоевград в 34-та и 9-та секция. В Бургас в 198-а секция. Проблемите са, че машините не са стартирали или, че са започнали работа и са спрели да работят. ЦИК взе решение в тези секции да се премине към хартиено гласуване", каза говорителят на ЦИК Росица Матева.

Тя уточни, че батерията на машините подсигурява безпроблемна работа повече от 2 часа, както и че те се самозареждат докато работят машините.

"Проблемът в Сливен не е в машините и в заредения софтуер на кандидатските листи в машините. Проблемът е бил в отпечатаните кандидатски листи, списъците, които се разлепят пред изборното помещение. Имало е грешка в името на кандидат, но е отстранена", добави Матева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
1
0 rate up comment rate down comment 0
Гост
преди 2 години
При огромния брой секции, какво са са десетина. И освен това е крайно време да се разбере, че не машините са виновни, а зад машиното устройство!!! Сигнализирай за неуместен коментар