"Галъп": ИТН - 21,3%, ГЕРБ - 20,3%; "Българските патриоти" са на границата

Подкрепата за ДПС е най-трудна за предвиждане заради избирателите в Турция

08.07.2021 | 17:55 Редактор: Елеонора Танева

"Има такъв народ" може да бъде първа политическа сила на изборите в неделя. Това сочи проучване на "Галъп Интернешънъл Балкан" за електоралните нагласи, направено по поръчка на Българското национално радио между 30 юни и 7 юли чрез пряко интервю с таблети, сред 1010 пълнолетни българи.

За "Има такъв народ" се очаква да гласуват 21,3% от избирателите, за ГЕРБ-СДС – 20,3%. На този етап е практически невъзможно да се определи коя от двете партии ще завърши на първото място – всичко зависи от различните типове мобилизация при двете партии.

Вижда се обаче, че при Трифонов има инерция нагоре, а при ГЕРБ е обратно. Разбира се, в момента, част от потенциалния вот на ГЕРБ може и да се "крие" по причини на непрестижност.

БСП и коалиция засега остават трети с 15,9%. "Демократична България" и ДПС са с близки резултати, съответно с 12,2% и 11,5%. Формацията "Изправи се! Мутри, вън!" е с 6,1%. 

При ДПС трудности в отчитането представлява потенциалният вот от Турция. 

На летвата за влизане са се качили Българските патриоти с 4%. Изгледите им зависят изцяло от величината на бариерата и от степента на мобилизация.

Последните дни и часове обаче могат да нанесат промени. Например, "Възраждане" има 3,1%, а "Българско лято" 2,5%. И двете формации имат амбиции към бариерата.

Коалицията около Жан Виденов засега е с 1% заявена електорална подкрепа.

Декларативната активност е близо 50%, близка до изборите на 4 април. Прогнозите за активност обаче като цяло са изключително трудни, посочва "Галъп".

Очаква се заради машинния вот, да бъдат минимизирани недействителните бюлетини.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК