"Барометър": ГЕРБ с 2% пред ИТН, БСП на трето място, ДПС изпреварва "Демократична България"

"Българските патриоти" влизат в НС, "Изправи се! Мутри вън!" е на границата, сочи проучването

08.07.2021 | 10:22 Редактор: Тодор Петров

Последните няколко дни от кампанията преди 11 юли могат да се окажат решаващи за финалния резултат. Тези изводи могат да бъдат направени след проведено от "Барометър България" стандартизирано телефонно проучване на електоралните нагласи.

ГЕРБ за момента запазва първа позиция с 21,9%, но се забелязва тенденция на лек отлив на избиратели. "Има такъв народ" към момента печели подкрепата на 19,3% от избирателите в рамките на страната. Партията на Слави Трифонов отново се отличава с почти тотално отсъствие на политическа кампания и изяви на лидера ѝ предимно в социалните мрежи. 

БСП съумява да стабилизира позициите си – най-вече сред собствения си електорат. Отливът на избиратели от редиците им за момента е спрял и макар да не могат да разчитат на допълнителна подкрепа, те биха могли да реализират 17%. 

ДПС едва ли ще поднесат изненади в рамките на страната. Партията има ясно изразен електорат, който винаги демонстрира висока степен на мобилизация по време на избори и към момента ще осигури 11,4% подкрепа. Предстои да се види и колко допълнителни гласа ще получи движението от в пъти повече разкритите секции за гласуване в Турция, сочи проучването на "Барометър".

При "Демократична България" се наблюдава известен застой. Въпреки че формацията може да се похвали с добра мобилизация на избирателите си и е една от малкото, които  ефективно използват модерни инструменти за кампания като социалните мрежи, коалицията не успява да привлече допълнителни гласове. 9,2% от анкетираните в рамките на страната заявяват желанието си да гласуват за ДБ, като това почти със сигурност ще ги нареди след ДПС.

"Българските патриоти" също се очаква да бъдат част от следващия парламент. Категорично намерение да гласуват за тях са заявили 6,2% от анкетираните.
Сравнително нестабилна е подкрепата за "Изправи се! Мутри вън!". В конкретния момент е поставено на кантар участието на коалицията в следващия парламент - 4,1% заявена подкрепа броени дни преди изборите.  

*Проучването е проведено със собствено финансиране през периода 1-7 юли 2021 г. сред 852 пълнолетни български граждани. То е проведено на територията на Република България и не включва нагласите на гласуващите извън страната.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
1
2 rate up comment rate down comment 1
Илиев
преди 2 години
Баро,вие сте най фалшивата агенция за сондаж на човешки мисли и намерения.Толкова сте ясни в "проучванията"си,че на по съвестните от вас,им тежи публикуваната фризирана лъжа в процентното съотношение между партиите.За грозната поръчана предизборна манипулация,трябва да има съд и затвор на печалбарите по време на избори! Сигнализирай за неуместен коментар