Цицелков, ОС към ЦИК: Изборният кодекс е като кутията на Пандора

Как да се избегне хаосът при следващ вот?

09.04.2021 | 21:41 Редактор: Здравко Черкезов

Изборният ден мина, но не гладко. Сложни протоколи, откази на членове на СИК, а още в самото начало на деня беше преустановено машинното гласуване в голям областен център - във Велико Търново. Как да запълним пробойните в изборния процес?

"Проблемът е, че ние гледаме в момента процента на хората, използвали машини, но трябва да имаме предвид, че всички медии гръмнаха, че в голям областен град спират машинното гласуване, че има объркване в преференциите. Това със сигурност е обезкуражило много хора - и това не спекулация, а факт", заяви зам.-председателят на Обществения съвет към ЦИК Стоил Цицелков в студиото на "Денят ON AIR".

Според него изобщо не е трудно да се гласува машинно, тъй като машини се ползват в много други държави, дори и на места с много ниско ниво на грамотност.

"Аз лично съм наблюдавал в изворите на река Амазонка в Перу - там живеят хора, които не говорят нито един международен език, дори испански, които много трудно общуват. Те най-лесно гласуват на машини - на същите машини, на същия производител", посочи Цицелков.

Въпреки че отдавна сме приели в Изборния кодекс машинното гласуване, според зам.-председателя на ОС към ЦИК винаги се случва преди избори да възникнат поредица от въпроси без отговор: къде ще отиде отрязъка от машината, в коя кутия, къде ще се доставят машините, кой ще ги провери.  

"Не е обществено ясно и това е проблем. Имаме безпрецедентно ниско доверие", подчерта събеседникът на Ганиела Ангелова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Цицелков изброи други европейски държави, включително Белгия и Финландия, където се използва машинно гласуване, но изтъкна една основна разлика - доверието там в изборния процес е в пъти повече. 

Като един от основните проблеми за хаоса на тазгодишните избори гостът посочи масовите откази на членове за СИК, които според него са се записали първоначално и основно заради преференциалната ваксинация.

"Получи се неморално, че хора бяха преференциално ваксинирани с по-скъпите РНК ваксини, а нуждаещите се не ги получиха. Тези хора не се явиха да изпълнят своите задължения. Обучаваме ги, но те не идват в деня на изборите. Те дори не са знаели, че ще администрират, били са уведомени, че ще бъдат наблюдатели", посочи Цицелков.

По думите му, до последно не е било ясно какво точно се очаква членовете на секционните комисии - особено от тези в мобилните секции. Той е категоричен, че това е нещо, върху което трябва да се наблегне сега.

"Вървим със сигурност към предсрочни. Трябва да изчистим избирателните списъци от "мъртви души" и от хора, които не живеят вече в България. Има много начини, но едно е сигурно - трябва да има широк обществен консенсус", акцентира Цицелков. 

Зам.-председателят на ОБ към ЦИК смята, че да се отвори изборния кодекс е като да се отвори кутията на Пандора. Затова и е нужно да участват и медии, и непартийни хора, които да убедят хората, че предложенията за промени в Изборния кодекс ще доведат до по-добро.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК