Нарушена ли е законността? ЦИК извади 8 души от списъка на новия парламент

Според него сроковете за отказ от кампанията са фиксирани в Изборния кодекс

09.04.2021 | 18:34 Редактор: Юлия Христова

Извадиха Бойко Борисов и още седем депутати от списъка за Народното събрание. Това стана, след като Централната избирателна комисия излезе с решение за броя на мандатите на партиите в новия парламент. Някои експерти определиха процедурата като порочна и дори незаконна. 

Пръв кутията на Пандора отвори Делян Пеевски, който поиска от ЦИК да не го обявява за избран след евроизборите през 2014 година, разказва социологът и бивш член на ЦИК Цветозар Томов. 

"И след много тежки спорове и след вземането на 2 противоположни решения ЦИК гласува такова решение. След това на всички следващи избори имаше подобни случаи, които стават все повече и повече", заяви той. 

На тези парламентарни избори от ДПС подобен отказ са направили шестима бъдещи депутати, а от ГЕРБ-СДС - двама, сред които и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. 

"Под легендата, че той е кандидат за депутат по същество подвежда избирателите и вероятно единствената негова цел е да се привлекат допълнителни гласове, това е изборна измама", коментира Томов.

Решенията на ЦИК също граничат с измама, защото не комисията избира кандидат депутатите, а народът, казва Томов. 

"Самият факт, че все повече такива решения се взимат от ЦИК създава една практика, която е уродлива в морален смисъл. Оформя се като един метод за набиране на гласове, който определено търпи морални критики", допълни социологът.

Според него сроковете за отказ от кампанията са фиксирани в Изборния кодекс и изтичат преди изборния ден. При отказ за встъпване в длъжност, избраният следва да не положи клетва или, ако вече се е заклел, да депозира оставката си пред парламента. Точно така постъпи Борисов през 2005 година, когато беше избран за депутат от листата на НДСВ, но не и сега.

Вижте повече в репортажа на Натанаил Раичков.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК