10 от машините не стартираха, спряха изцяло машинния вот във Велико Търново

8,2% е избирателната активност към 10 часа по данни на "Галъп"

04.04.2021 | 10:39 Редактор: Тодор Петров

Изборната активност в страната към 11:00 часа е 12.5%, показват Exit Poll резултатите на Gallup International.

А по данни на районните избирателни комисии по места са отчетени 8,9% избирателна активност в Силистра. 9,12% е избирателната активност в област Плевен, малко над 9% в Стара Загора, 8,38 на сто във Велико Търново, 7,81% в Габрово, 4,37% в Кърджали, 7,26% в Русе, 6,5% в Благоевград, над 8% в Перник, 10% в Ловеч, 4,2% в Пловдив, 10,19% във Видин.

Днес от 9 388 устройства за машинно гласуване, 10 не са стартирали. Проблем с машинното гласуване имаше във Велико Търново. Около 09:30 гласуването в 4 МИР с машини е спряно и се извършва само с хартиени бюлетини до произнасяне на ЦИК.

Във всички 300 секции в регион Велико Търново се преустановява машинното гласуване.

"Наложи се ЦИК да вземе кардинално решение - да бъде прекратено гласуването с машини в целия изборен район във Велико Търново. И даде указания при преброяване на гласовете на гласувалите машинно, да бъде водещо начало номерът на листата, за която са гласували хората", обясни говорителят и член на ЦИК - Таня Андреева.

Във Велико Търново ще бъде направен частичен протокол и гласуването ще продължи само с хартиени бюлетини.

От Районната избирателна комисия в Бургас е имало сигнал, че са предоставени основни химикали с черен цвят, а в една от секциите вече са гласували с такива. Бюлетините ще бъдат зачетени за действителни.

От ЦИК обявиха, че само една секция в чужбина не е открита, където местните власти не са разрешили заради Ковид ситуацията. Става дума за избирателна секция във Франция.

Секциите отвориха врати в 7 и ще затварят в 20 часа вечерта – с възможност да се гласува до 21:00 ч., ако пред помещенията има още желаещи. 

За 240 депутатски места в 45-ото Народно събрание се борят 6895 кандидати. От Централната избирателна комисия съобщиха, че секциите в страната са 12 630. Подвижни секции са 283. В болниците са разположени 199. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Манчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
ГЕРБ ясно дадоха да се разбере, че не желаят машини и ще направят всичко по силите си да провалят гласуването с тях, по всякакъв начин. Сигнализирай за неуместен коментар