Избори 2021: Платихме 150 млн. за хаос, куп проблеми и неизползвани машини

Стоил Цицелков: Смесването на машинно и хартиено гласуване е неадекватно

06.04.2021 | 09:01 Редактор: Тодор Петров

Парламентарни избори на 4 април се оказаха най-скъпите досега у нас - струват над 150 млн. лева. Защо обаче не успяхме да осигурим нормалното им протичане и се стигна до куп проблеми?

"Фактът, че са най-скъпите идва от двойното гласуване - машинно и хартиено. Това е напълно неадекватно. Това механичено смесване е един от големите проблеми. Много оскъпява и усложнява вота. Машините облекчават гласуването. Накараха този дигитален резултат хората да го събират с елки на хартийки, после ги даваме на една фирма да ги дигитализира. Да платим толкова милиони за тези машини и да не използваме техния капацитет...", заяви зам.-председателят на Обществения съвет към ЦИК Стоил Цицелков пред Bulgaria ON AIR.

Според него трябва да се разделят центровете за събиране на гласове и не бива скупчването да бъде на едно място.

"Слушах уверения, че е предвидено хората да гледат филми. Дори това не се случи. България има много подготвени изборни експерти, но нашият глас не се чува. Нашите законодатели не са били в "Арена Армеец", те не са хора от "кухнята", посочи Цицелков пред Мария Константинова и Мирослав Димитров.

"Имаме конфликт - или да изпълним всичко, както е разписано по закон, или някои важни процедури да ги забързаме или прескочим", каза гостът в студиото на "България сутрин", запитан за забавянето в обработването на данните от протоколите.

Българите в чужбина също се сблъскаха с редица проблеми. Защо не успяхме да ги предотвратим?

"Имаше сериозни проблеми, те бяха предвидими. Имахме конкретни предложения. Едно от тях беше да се извърши гласуване по пощата за карантинирани граждани. Бяха обезверени, че в последния момент се сменят членове на СИК. Бяха ограничени от много по-строгите мерки в другите държави", обясни Стоил Цицелков.

"В България сме известни с това, че бихме могли да нарушим основно право като гласуването. Имаме биометрични данни, това може да се ползва. В Гана със сканиращо устройство хората сканират биометрично и излизат в списък, така няма мъртви души и гласували починали", даде пример той.

Цицелков застана зад идеята за видеонаблюдение на изборния процес. По думите му предложението не е прието, тъй като според ЦИК това щяло да създаде много проблеми и стрес у хората.

"Нямаше да гарантира нищо, но принципно човек би трябвало да може да снима. Ако това ще доведе до по-високо доверие, ние трябва да го правим", изтъкна Цицелков и посочи, че никъде не са спазвани противоепидемичните мерки по време на вота.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Ако всеки си върши работата няма да е така. То не е плюене, то не е скатаване... Сигнализирай за неуместен коментар