Безпрецедентна избирателна активност в чужбина и препятствия за гласуващите

Малкият брой секции във Велкобритания доведе до голям брой скандали

05.04.2021 | 14:18 Редактор: Тодор Петров

Безпрецедентна избирателна активност и гласуване с препятствия за българите зад граница. С какви проблеми се сблъскаха сънародниците ни? 

Малкият брой секции във Велкобритания доведе до голям брой скандали. След часове редене на километрична опашка, над 100 български граждани не успяха да упражнят правото си на глас в лондонския квартал "Палмърс Грийн". 

Там работното време на избирателния пункт беше удължено с 1 час, но и това не помогна на всички желаещи да гласуват. Напрежение възникна и в квартал "Уолтъмстоу", след като и там избирателната секция опита да затвори преди всички да са пуснали своята бюлетина. Гласоподавателите обаче категорично отказаха да си тръгнат, докато не гласуват. 

Стелиана Маринова става свидетел на нажежената до червено ситуация. "Скандалът избухна между представителка на избирателната комисия, изпратена от държавата, и хората, които чакаха да гласуват", твърди тя.

Стелиана сподели, че опашките пред секцията в "Уолтъмстоу" са били километрични през целия изборен ден. И въпреки студеното време хората не са се отказали от правото си на вот. Тя се реди 3 часа и призовава 45-ото Народно събрание да направи по-достъпни изборите зад граница. 

А в Австрия, заради безпрецедентната избирателна активност в Инсбрук и Залцбург, Министерството на външните работи поиска и получи разрешение от ЦИК секционните избирателни комисии в двата града да разпечатат допълнително общо 400 бюлетини.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 1
Аз
преди 3 години
Гласувах в много голям град в чужбина, и всичко беше перфектно, чаках не повече от 20 мин. ! На тия никой не им е виновен, ако са отишли чак късно следобед ! Сигнализирай за неуместен коментар