"Искаме да си ходим, ще запалим бюлетините..." Изборният кошмар от първо лице

Крисиан Митев: Не е нормално да се работи при такива обстоятелства

06.04.2021 | 08:15 Редактор: Жаклина Иванова

Вот по време на пандемия. Спазваха ли се противоепидемичните мерки? Защо 90% от протоколите в "Арена Армеец" бяха сгрешени?

"Над 30 часа беше работният ден в неделя. Мога да разделя деня на 2-3 етапа. Първоначално имаше напрежение при отварянето на урните. Ние не успяхме да отворим навреме, тъй като само аз и секретарката на СИК бяхме. Останалите членове се успаха, двама дори не знаеха, че са членове", заяви председател на СИК Крисиан Митев в студиото на "България сутрин".

Той допълни, че изборите изобщо не са били лесни.

"Имаше няколко часа на спокойствие и след това беше същинската част - броенето на бюлетините. Хората бяха изморени, над 12 часа на крак. Когато има вот с преференция, винаги е представлявало трудност да не се изпусне нещо", коментира Митев. 

По думите му сгрешените протоколи се дължат на утежняване в алгоритмите. Той е категоричен, че е имало много документи, които изобщо не са били нужни. Обикновено преди изборите се провеждат обучения събота и неделя, но тази година заради Ковид-19 всичко е било изцяло онлайн. 

"Условията не са лоши в "Арена Армеец". Имаше осигурени напитки и храна, не беше студено, но самият факт, че трябва да си заключен часове наред, е тежък. 60-70% от хората, които работят, са пенсионери, възрастни хора. Имаше 3 случая, в които имаше викове и паника. Не е нормално да се работи при такива обстоятелства", допълни Митев. 

За носенето на бюлетини трябва да има възрастова граница. 

"На моменти се чуваха заплахи и възгласи: "Искаме да си ходим, ще запалим бюлетините", подчерта той пред водещите на "България сутрин" Мария Константинова и Мирослав Димитров.

"В края на деня ти стоиш с два чувала хартия - в 21 век, мъкнеш ги наляво-надясно, теглиш номерче и чакаш часове наред. Имаше заплахи, че ще бъде изгорен вотът", уточни Митев. 

Той разказа, че струпването на хора е било огромно и това е попречило да бъдат спазени противоепидемичните мерки.

"Политически лица интерпретираха, че се преправя вотът. Не се е преправял никакъв вот, от чисто техническа гледна точка се занимавахме с протоколите", добави още той в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му, ако се създаде електронен подпис, с който да се изпратят протоколите в нощта след преброяванията, може би ще стане излишно това събиране на 1000 души в една зала.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Винаги се е чакало, винаги е имало забавяне. Всеки, които се е хванал трябва да очаква и да е подготвен... Ама си мислят, че това са лесни пари... Сигнализирай за неуместен коментар