"Лъжеш ли": Какво обещават и какво (не) изпълняват политиците

Много хора напускат България заради добрите условия на живот в чужбина, каза Даниел Янев

05.04.2021 | 09:28 Редактор: Юлия Христова

"Лъжеш ли“ така се казва независимият проект на група млади хора, чиято основна цел е да ограничат дезинформацията в българската политика. В периода от 5 до 26 март те са проследили предизборни дебати и са откроили неверните твърдения от политиците. 

Имаше напрежение в изборния ден в Германия, огромни опашки, някои чакаха по доста часове. Трябваше да се контролират мерките. Дори полицията ни заплаши, че ако не спазваме мерките, ще ни изгони от района. Но накрая не остана човек, който да не е гласувал. Това каза за "България сутрин" един от основателите на проекта - Даниел Янев, във включване от Германия пред Мария Константинова и Мирослав Димитров.   

По думите му избирателната активност е била рекордна.

"Мога да си го обясня с това, което стана миналото лято - протестите, но на опашката имаше много не толкова млади хора. Много от тях напускат България, освен заради добрите доходи в чужбина и заради добрите условия на живот като цяло", обясни той за Bulgaria ON AIR.

И отбеляза, че идеята за проекта е дошла есента.

"Резултатите са, че намерихме 108 неверни твърдения. Оценката я оставяме на зрителите, публикували сме таблица с данни. 1441 часа предизборни дебати - общо 99 политици са направили тези неверни твърдения", обясни Даниел Янев. 

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК