Mосков и Бареков: Борисов да говори първо с ДПС, Нинова да подава оставка

Катастрофата на БСП била много лоша новина за Борисов

04.04.2021 | 22:41 Редактор: Здравко Черкезов

Предварителните резултати, съобщени от "Галъп интернешънъл" към 20:00 ч., отредиха първо място на ГЕРБ с 24,5% - убедителна преднина пред втората политическа сила "Има такъв народ", която събра 17%. Изненадата на вечерта е слабото представяне на БСП, която остана на трето място с 16,8%. 

Провалът на БСП

"Очаквахме катастрофа на БСП и получихме катастрофа на БСП. Това е много лоша новина за Бойко Борисов, понеже неговата златна кокошка се нарича Корнелия Нинова, тя му снася златни яйца. Никой не е направил повече за победата на ГЕРБ от Корнелия Нинова", коментира журналистът Юлий Mосков в Изборното студио на Bulgaria ON AIR

По думите му, основната причина за провала на Нинова са миналогодишните протести - Корнелия Нинова никога не каза, "аз протестирам". 

"Корнелия Нинова не позволи на БСП да участват в протестите и да заявят някаква позиция - това е лично нейно действие. Последваха цяла поредица безсмислени действия и затова, ако забелязахте, ГЕРБ изобщо не направиха предизборна кампания", посочи Москов.

"Моята прогноза още преди няколко месеца беше, че разликата между Борисов и Корнелия Нинова ще е над 10%", отбеляза журналистът и бивш народен представител в 43-ото Народно събрание Николай Бареков в ефира на Bulgaria ON AIR.  

Бареков се съгласи с Москов, че провалът на левицата е значителен. Според него, Корнелия Нинова е оставила БСП "без перспектива" и левицата сега трябва да започне "от нулата".

"Нинова трябва да подаде незабавно оставка, защото сега ще се прави дясно-центристко правителство с ГЕРБ", подчерта Бареков.

Вотът на българите в чужбина

"Масово са гласувалите за ДПС в Нидерландия, Германия, Испания. Оттам са взели (гласове, бел. ред.)  Слави Трифонов, Христо Иванов, Бойко Борисов, но и ДПС. Мисля, че големият губещ отново и в чужбина ще се окаже БСП и Корнелия Нинова. Какво тя направи за електората си, не само в България, но и за българите в чужбина?", пита Бареков.

И посочи "големите четирима" - ГЕРБ, "Има такъв народ", ДПС и "Демократична България", които, според бившия народен представител, ще определят бъдещето правителство на България. От четиримата, той определи резултата на "Демократична България", която е пета сила с малко над 10%, като изненада.

"Христо Иванов се връща с упоритост и борбеност на политическата сцена, върна се в играта и заслужава да му се обърне внимание", каза Бареков.

Бареков смята, че Борисов ще реди следващо правителство със "стари играчи на масата" - с Ахмед Доган, със Слави Трифонов и с Иван Костов.

Кой как ще си изиграе картите?

"Картите ще ги раздава Борисов. Той държи асата. Нещата са ясни, а въпросът е каква политика ще изберат печелившите. Ще искат ли да продължат политиката на повишаване на доходите", отбеляза Москов.  

"Силата на Борисов е, че той е по-мъдър. Той има добра преднина, а следващият е Слави. Българинът винаги ще иска да гласува за някой мачо в политиката, в мъжкото начало. Хората, гласуващи, са едни и същи. Не можем да си сменим народа. Няма разлика между електората на Слави Трифонов и Бойко Борисов, в миналото гласувалите за Слави са гласували за Борисов", посочи Бареков. 

Борисов трябва да е най-смирен в момента, трябва да започне да мисли за коалциионни партньори, защото няма комфорта да назначи правителство още в изборната вечер, стана ясно от думите на Бареков. 

"Той трябва да отиде при Радев с готово решение. Правителство на втори, трети мандат - пълен абсурд", допълни Москов.

И разказа за негов разговор с Борисов преди няколко години.

"Той ми каза, "Юлий, не забравяй, че ДПС са много добри политици". И затова е прав - ДПС е единствената партия, която 20 години последователно, целенасочено, обмислено развива своите млади кадри. Първият разговор на Борисов трябва да бъде с ДПС, не със Слави. Те са стабилизиращият фактор и от тях зависи бъдещото на цялото управление", обясни Москов. 

"Борисов ще бъде по-честен, когато постигне договорка с ДПС, да обяви с какви министри участва в това управление. Слави Трифонов, например, би участвал без министри. ДПС, която върши черната работа в парламента, сега те трябва да имат претенции за участие с експерти в такъв кабинет", поясни Бареков.

Темите на Избори 2021

И допълни, че обикновеният българин не обръна внимание на тези проблеми, а на по-простички неща като заплата, както и корупцията.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК