Рекорден брой секции в Германия, но по-малко във Великобритания (ОБЗОР)

Испания е втората страна с най-много секции, а в Австралия и Нова Зеландия секциите вече затвориха

04.04.2021 | 17:33 Редактор: Здравко Черкезов

В чужбина изборите започнаха с огромни опашки пред секциите. Тази година българите във Великобритания гласуват в по-малък брой секции, а в Германия бяха отворени рекорден брой - 69. Хиляди български изселници гласуват в Турция. И навсякъде при спазване на строгите противоепидемични мерки. 

Силна избирателна активност от страна на българските граждани във Великобритания, които имат възможност да гласуват в едва 35 секции. От рано сутринта се извиха дълги опашки пред урните в лондонския квартал Сътън, където още при отварянето имаше най-малко 200 души. 

Не по-различна е ситуацията в Палмърс Грийн, Северен Лондон. Там, за да пуснат своя глас, преди 9 часа българско време, се наредиха повече от 300 души. Такава е картината и в Баркинг, Източен Лондон. 

В Германия - българите гласуват в рекорден брой секции - 69. Според журналиста Петър Пунчев има реална възможност бюлетините да не стигнат за всички желаещи. 

"Очакваните над 70 хиляди бюлетини биха могли да се окажат недостатъчни. Има 69 разкрити секции за гласуване. Бройката на българите в Германия приближава 400 000 души", коментира Пунчев. 

Испания е втората страна с най-много секции в чужбина - 53, а поръчаните бюлетини са над 40 хиляди. Наско Турлаков беше сред първите гласували там. Споделя, че има забавяне, тъй като някои хора не са в избирателните списъци и трябва да попълнят декларация на място. 

Хиляди български изселници гласуват и в Турция при спазване на строги противоепидемични мерки. Напрежение там възникна, след като предварително попълнените декларации за гласуване в чужбина не бяха приемани. Те трябва да се попълват в избирателните секции пред член на СИК. 

А преди час приключи вотът в Австралия и Нова Зеландия - местата, където българите първи започнаха да гласуват.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК