"Ангелите на Вълчан" в деня на Възкресение

С този епизод от поредицата "Умно село" Bulgaria On Air предлага духовно пътешествие в изящната, почти религиозна живопис на големия български художник Вълчан Петров

02.05.2021 | 20:30 Редактор: Здравко Черкезов

Едва ли има по-удачно докосване до изкуството в светлите великденски дни от това до творчеството на Вълчан Петров. Той  е един от най-ярките художници от своето поколение -   "поне трима от тях заслужават определението "гениални";  това са Атанас Яранов, Димитър Казаков и Вълчан Петров", казва Владимир Свинтила. 

Вълчан е и още нещо – той е от майсторите на четката, на които сякаш някой диктува "отгоре". Да "разговаря" с Космоса – това е неговият начин да очовечи божествените послания и да ги "преведе" в монументалните си платна, които често създава с години. Цели цивилизации се раждат и умират в творбите му, през това време се сменят сезоните, а в образа на ангели неизменно над Човека бдят четирите стихии - земя, вода, огън и въздух.

"Произвеждам храна за душата, а това е особена стока. Съдбата ѝ зависи от това колко души имат потребност от нея", споделя пловдивския художник пред камерата на "Умно село", която му гостува в живописното му ателие с купол, като храм,  в с. Марково. Освен космогоничните сюжети и въплътените в тях негови "лични ангели", които вече ни гледат от Онзи свят, тя е запечатала и част от "света на живите" наоколо му – златните рибки в уникалния двор, през който минава римски водопровод, прелестната природа, домашното вино и присъствието на любими хора и животни.

А в центъра на този свят Вълчан Петров,  вълнуващ се еднакво от миналото и от бъдещето, се вслушва в шепота на своето време и го вгражда по неповторим начин в искрящите си творби, чиито цветове изглеждат по един начин сутрин, и по друг – през вечерта…

Гледайте целия филм във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК