Money.bg

Събота от 16:00 часа
още

Българите са с ниска финансова грамотност, каква е причината?

У нас вече има над 130 милиарда лева в депозити

13.04.2024 | 17:41 Редактор: Йоана Великова

"Независимо, че депозитите носят много ниски лихви, българите продължават да инвестират единствено в недвижими имоти и това се дължи на това, че финансовата им грамотност все още е на много по-ниски нива, спрямо европейската. Според изследвания на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) това са 58% финансова грамотност за българите, което е на едно от по-ниските нива. Тоест, няма достатъчно разбираемост относно финансовите алтернативи, които се предлагат". Това коментира главният изпълнителен директор на "Конкорд Асет Мениджмънт" и председател на  Българската асоциация на управляващите дружества  Наталия Петрова в предаването Money.bg.

Според статистика на Европейски орган за ценни книжа и пазари доходността за 10-годишен период на фондовете, които инвестират в акции, е 9,17% на годишна база. На тези, които инвестират в облигации, е 2,39% и може да се пресметне колко пари могат да загубят българските граждани, ако инвестират в един среднодоходен европейски инвестиционен фонд, вместо да вложат парите си на депозит. 

"Според мен много голяма роля изигра пандемията, защото от 2020 година насам се наблюдава тенденцията на повишаване нивото на депозитите, както в България, така и в Европа. У нас вече има над 130 милиарда лева в депозити според последната статистика на БНБ, която излезе миналата година, а в инвестиционните фондове имаме 2,5 милиарда лева", допълни Петрова.

Гледайте целия разговор във видеото.