Лихвите по ипотечните кредити може да скочат с 0,5% съвсем скоро

Депозитната база на домакинствата в България вече преминава 80 млрд. лв.

04.04.2024 | 08:46 Редактор: Тодор Петров
Лихвите по ипотечните кредити може да скочат с 0,5% съвсем скоро

Лихвите продължават да бъдат все така ниски - на нивата от 2021 - 2022 година, въпреки че очакванията бяха, че ще започнат да се покачват още от миналата година. Сега отново се говори, че може би от средата на тази година нататък лихвите ще тръгнат да се повишават, но очакването е за много малки стъпки - 0,15-0,25, а някои прогнозират дори и 0,5%.

Това заяви собственикът и изпълнителен директор на "Кредит Навигатор" Борис Димитров пред Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му България все още има по-висока инфлация от тази, която се наблюдава в Западна Европа.

Гостът коментира последните данни на НСИ, че през първите месеци на годината се наблюдава рекорден ръст на жилищните кредити в България.

"Въпреки мненията, че няма как и защо в цяла Европа да се вдигат лихвите, а в България да е различно, се оказва, че в България може да бъде различно. До голяма степен това се определя от факта, че банките в България определят лихвения процент не на база основен лихвен процент, който се определя от Европейската централна банка, а основната компонента е цената на депозитите в банковата система", обясни Димитров. 

От друга страна продължава, макар и бавно да расте, но все още расте депозитната база на домакинствата в България - вече преминава 80 млрд. лева. А ипотечните са малко над 20 млрд. лв. Има и показател съотношение отпуснати кредити и БВП на страната - в България това число е 11%. В развитите икономики е близо 40%, стана ясно от думите на експерта в сферата.

"Другото, което подкрепя тенденцията за запазване на интереса за покупка на недвижим имот, е и заетостта в страната - работните заплати продължават да растат. Те растат и като процентно изражение, изпреварват и процента инфлация, която е в България. Хората, чувствайки се спокойни в своите доходи, биват подтикнати да инвестират своите доходи", каза още Димитров.

Гледайте целия разговор тук.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR