България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Лихвите по кредитите няма да "полетят" нито през 2024 г., нито след приемане на еврото

Тихомир Тошев посочи златните правила при теглене на кредит

13.02.2024 | 08:08 Редактор: Деси Николова

Амбицията на страната ни е през 2025 година да приемем еврото. Смяната на основната ни валута е свързана с редица въпроси. Един от тях е дали ни очаква сериозна промяна в лихвите по кредити след приемане на еврото.

"Ситуацията на локалния пазар поддържа ниски лихвите. Имаме много висока ликвидност в банковата система. Гоним 80 млрд. спестявания на хората. Заради тази ликвидност на банките не са им необходими нови средства, те не дават лихви по депозити, от което страдат хората, които депозират пари, но пък държат ниски лихвите по кредитите. Хората, които имат нужда от заемни пари, в момента могат да ги ползват на ниска цена", заяви кредитният консултант Тихомир Тошев в студиото на "България сутрин".

Той е на мнение, че ниските лихви ще останат и през идната година, въпреки очакването, че ще има повишение. Експертът смята, че дори такова повишение да има, то ще бъде с минимални стойности, като ще бъде основно за новите клиенти и няма да повлияе на вече изтеглените кредити.

Тошев е скептичен, че България ще успее да влезе в Еврозоната от поставената дата 1 януари 2025 година, но въпреки това успокоява българите, че огромни промени в лихвите не се очакват при евентуалното ни приемане на еврото.

"Хората не трябва да очакват някаква промяна веднага след приемането ни, нито пък драстична. Естествено, част от банките вероятно ще сменят индекса, който ползват за определяне на лихвите, но дори да се отиде към EURIBOR, ако успеем да влезем от януари 2025, очаквам тенденцията да е обратна и EURIBOR ще започне да намалява", разясни гостът на Bulgaria ON AIR.

През изминалата година по-малко хора са си купили жилища, в сравнение с предходната и малко по-малко хора са изтеглили ипотечни кредити. Ако гледаме данните на БНБ ще видим, че ръстът на обема е 20% повече, тоест миналата година е била рекордна като сума пари, която българите са изтеглили.

"Това се дължи на по-високите цени на имотите. Интересът към ипотечните кредити остава висок заради ниските лихви, а покупката на имот продължава да е приоритет на доста хора. Много хора си поставят като цел тази година да се сдобият с имот. Това се дължи основно на повишението на доходите", обясни Тошев.

Кредитният консултант посочи и златните правила при тегленето на имотен кредит.

"Трябва добре да прецени възможностите си. Не е хубаво вноската да надскача 30% от доходите му. Добре е да прецени, че влизайки в една сделка с имот, тя е скъпо удоволствие. Самата сделка носи около 8% разходи, това са нотариалните такси, местният данък, брокерските комисионни. Трябва да знае, че поне 15% от стойността трябва да ги има като спестени средства. Хубаво е да обмислят добре в семейството тази стъпка", подчерта Тошев.

Гледайте целия разговор във видеото.