Домакинствата губят по 300 млн. лв. от ниската доходност по спестяванията си

Rнвестиционните фондове и акциите са подходяща алтернатива на инвестициите в недвижими имоти

23.03.2024 | 09:32 Редактор: Елеонора Танева
Домакинствата губят по 300 млн. лв. от ниската доходност по спестяванията си

Българските домакинства губят до 300 милиона лева годишно от ниската доходност на своите спестявания. Ако 60 процента от парите се инвестират в различни фондове и акции, средногодишната печалба може да достигне десет процента, изчисляват финансисти. Участието на фондовата борса може да осигури и по-висока пенсия.

Според Деян Василев от финансовия портал "Моите пари",  инвестиционните фондове и акциите са подходяща алтернатива на инвестициите в недвижими имоти. Със съдействието на инвестиционни посредници с авторитет, българите могат да постигнат по-висока доходност и сигурност на своите спестявания, твърди Деян Василев.

"Българите трябва да могат да очакват доходност от 8-9 процента годишно осреднено обаче. Една година може да е плюс 15, другата пазарът да е минус 5, но ако ти стоиш 10 години в този пазар, цените на акциите, широките индекси, растат с 8, 9, 10 процента средно годишно", посочи експертът.

Подобни дълготрайни инвестиции могат да гарантират и достойно пенсионно осигуряване - казва Деян Василев.

"Ако ти си сега на 25-30 години и имаш 30-35 години до пенсиониране, всеки месец влагаш пари в такива фондове - 100-200 лева, и тези пари средно изкарват по 8 процента всяка година в продължение на 30 години, в един момент има много добра капитализация, и аз за такъв тип скучно управление на парите говоря, не толкова коя сега акция ще скочи с 200 процента. Това е рисково", заключава той, цитиран от БНР.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)