Money.bg

Събота от 16:00 часа
още

Инж. Георги Шопов: Строителството няма конфликт с озеленяването на София и не завзема територии

Усилията трябва да бъдат насочени към облагородяване на зелените площи, смята председателят на НАСП

20.06.2023 | 14:03 Редактор: Михаела Димитрова

Промяна в правните отношения на зелените политики на София провокира Националната асоциация на строителните предприемачи да даде становище. Оттам допълнително предлагат да плащат такса за озеленяване, отделно от таксата за разрешение за строеж. Идеята е тези пари да постъпват в целева сметка по районите и с тях да се изгражда и поддържа зелената система на столицата. 

"Зелената система на София се регулира освен от Закона за устройство на територията, в практика от наредбата за изграждане, поддържане на зелената система. В момента тя е е процедура на промяна и това е качено на сайта. Това провокира предприемачите да дадем становище", заяви председателят на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП) инж. Георги Шопов в предаването "Money.bg".

По негови думи в процедурата има както положителни, така и отрицателни неща.

"Положителните са, че много неща се конкретизират. Една наредба, когато не конкретизира, създава възможност за административен произвол, корупция и безвремие. В момента се казва колко трябва да е почвеният слой, за да може да се засади дърво. Регламентира се за всяко дърво каква площ от короната се смята за озеленяване", даде пример инж. Шопов.

"Отрицателните неща ги виждаме в няколко аспекта. Има една процедура в тази наредба, която не води до нищо, единствено губи време и създава възможност за административен произвол - това е експертното становище. Има частен терен, който обществото е отредило за строителство. Общият устройствен план казва при направата на това строителство как трябва да бъде озеленен този терен. В същото време, за да започнеш процедура по това строителство, трябва да заснемеш всеки храст и саморасло дърво в този частен имот с джипиес координати", обясни председателят на НАСП.

Според Шопов е безсмислено на нов терен, където е отредено ново озеленяване, да се изследва съществуващото такова.

"В тази част обжалвахме наредбата и тя падна в съда. В момента се прави промяна, в която същото това, което падна в съда експертната оценка, пак се вкарва, което е некоректно спрямо правната система в държавата и неспазване на съдебно решение. Другата ни забележка бе, че нямаше истинско обществено обсъждане неформално през сайта", каза още инж. Шопов пред Bulgaria ON AIR.

По негови думи добрата европейска практика показва, че когато има подобно нещо, трябва да има консултации с браншови и граждански организации, с граждани.

"В момента бе направена без такива консултации и качена на сайта. Ако бяха направени такива консултации, нямаше да имаме никакви възражения, защото със съответните текстове това административно безвремие на тази експертна оценка да бъде регламентирано със срок. При липса на желание от общинската администрация да издаде такова, да има служебен път, по който да се издава, както го направихме за протокол 2", допълни инж. Шопов.

"Зелената система на София, това не са няколко джанки в частен имот и храсти. Това са огромните зелени клинове, които София планира, и сме ги запазили до ден днешен. Ако човек влезе в Google, ще види, че има 6 огромни клина, които в южна посока свързват София с Витоша. След 1989 година никой не си позволи да строи в тях", категоричен бе той.

Според госта усилията трябва да бъдат насочени към облагородяването и направата на достъпни за хората зелени площи.

"Строителството няма конфликт с озеленяването, никой не завзема територии, не сме в средните векове. Има обществен договор и общ устройствен план, той казва къде може да се строи и къде да остане парк. Общият устройствен план задължава всеки предприемач, когато застрои парцел, определена част от него да бъде озеленена по определен начин", обясни инж. Георги Шопов.

"Зелената система на София са тези огромни зелени площи, които могат да се използват от обществото, а в момента са недостъпни. С малко средства могат да станат такива", смята той.

Гледайте видеото с целия разговор.