Въвеждането на уседналост: Политически ход или провокация?

Законопроектът е тест за общественото мнение и за реакцията на партиите, каза социологът Михаил Мирчев пред Bulgaria ON AIR

06.04.2017 | 09:45 Редактор: Иван Берберов
Въвеждането на уседналост: Политически ход или провокация?

Политически ход или провокация е внесеното предложение за промяна на изборното право чрез въвеждане на 3-месечна уседналост преди избори. Това коментираха дипломатът Стефан Тафров, бившият депутат Димитър Байрактаров и социологът професор Михаил Мирчев в студиото на "България сутрин".

Мнението си по казуса сподели и уволненият директор на "Съвета по законодателството" Любомир Талев. Според него той е изкупителна жертва на скандалът около законопроекта за уседналостта. Той бе уволнен заради изготвения проект и внесените с него промени в Изборния кодекс в частта "Заключителни разпоредби", сложени за обществено обсъждане на Интернет страницата на Министерство на правосъдието.

"Няма достатъчно смели политици, които да поемат отговорността. Аз съм държавен служител, правя каквото ми се нареди от институцията. Името ми трябва да бъде изчистено", обясни той.

Според гостите в студиото служебният кабинет е оттеглил предложението, поради напрежението, което сънародниците ни в чужбина създадоха.

"Служебното правителство показа на бъдещите управляващи, че не е толкова трудно да се правят промени", посочи Байрактаров пред Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че Министерският съвет е внесъл и изготвил законопроекта, а истерията по тази тема трябва да спре.

Според Михаил Мирчев внасянето на този законопроект е "тест за общественото мнение и за реакцията на партиите".

Дипломатът Стефан Тафров обясни, че право може да се дава, но не бива да се отнема.

"От Да, "България" гледаме на българите в чужбина като полезен ресурс. Не може да се отнемат права. Може да се прави гласуването за сънародниците ни в чужбина по-лесно, Интернет гласуването още повече ще улесни процеса", обясни дипломатът.

Но според проф. Михаил Мирчев право на глас трябва да имат само хората, които отговарят на няколко критерия.

"Някои трябва да могат да гласуват, други - не. Зависи дали говорят езика, дали плащат данъци и дали са живели в държавата", посочи той.

Бившият народен представител Димитър Байрактаров отбеляза, че една от грешките на служебния кабинет е въвеждането на задължително гласуване.

"Първата грешка беше въвеждането на задължителното гласуване. Идеята е как българите в чужбина да бъдат спасени от това някой да ги използва. Ако ще задължаваш някой да гласува, си длъжен да му осигуриш удобен начин", настоя той.

Чуйте още!