Отмениха въвеждането на уседналост за гласуване

Решението идва след недоволството на българи в чужбина, както и бурни реакции на политически сили у нас

05.04.2017 | 15:58 Редактор: Мария Аладжова
Отмениха въвеждането на уседналост за гласуване

След огромната вълна от недоволство на българи в чужбина, служебният правосъден министър оттегли готвените законови промени. С тях щеше да се ограничи правото на българи зад граница да гласуват чрез въвеждането на уседналост. 

Според официалното съобщение оттеглянето се дължи на несъвършенства в текстовете, мотивите към проекта и несъответствия с Конституцията. Освен това е уволнен и директора на дирекция "Съвет по законодателството" Любомир Талев. Според информацията той умишлено е злепоставил министерството, като е качил проектозакона без да е съгласуван с министъра. 

Българите зад граница изпратиха отворено писмо до президента Румен Радев и поискаха оставката на правосъдния министър. По данни на Агенцията за българите в чужбина около милион и половина са българските граждани, които живеят извън пределите на страната. Над 780 хиляди са в Европейския съюз. 

Политическите коментари на предложението за въвеждане на уседналост също не закъсняха. От ГЕРБ приветстваха решението на служебния кабинет да оттегли готвените законови промени. Първоначално партията на Бойко Борисов упрекна правителството, че въвеждането на уседналост разделя българските граждани.

От БСП пък заявиха, че сега не е времето да се правят промени в изборното законодателство от служебен кабинет.