Калин Манолов: Гласът трябва да върви след собствеността

Коментар на водещия на "Видимо и невидимо" по Bulgaria ON AIR

06.04.2017 | 08:00 Редактор: Константина Маркова
Калин Манолов: Гласът трябва да върви след собствеността

По повод драмите с уседналостта, едно предложение: вместо да смятат месеците на пръсти, политиците да въведат своеобразен данъчен ценз, който да замени "уседналостта" на всички избори. Гласът трябва да върви след собствеността! Всеки български гражданин с имот с платени данъци в страната, независиимо къде и откога живее някъде по света, трябва да има правото да гласува там, където е имотът му! Ако има 10 имота - да избере населеното място, където имотът му е най-ценен! Това далеч не е задължително да е мястото на паспортната му регистрация.
Въвеждането на изискване за платени данъци в съответното населено място ефективно би сложило край на порочната практика на изборните „екскурзии” и фалшивите регистрации. Още повече, че фиктивната регистрация далеч не е безобидна. Тя е свързана с плащането на данъци, заплати и социални осигуровки, и отнема повече време да се анулира, отколкото да се направи. Да не говорим, че принуждава да нарушват закона не само паритйните кметове, но и ред други длъжностни лица. Вместо да правят фалшиви регистрации с помощта на "техните" кметове по места, партиите, които искат да "преместят" липсващите им за спечелване на избора в едно населено място гласове, да бъдат любезни да купуят реални имоти на "екскурзиантите" и да платят данъците на тези имоти! Според Вас колко от тях ще го направят?

Правото на частна собственост, което е конституционно закрепено, не може да бъде нарушавано чрез закон. Всеобщото избирателно право включва възможността всеки да гласува там, където е собствеността му. Никой не е по-заинтересован от развитието на едно селище или квартал от хората, които вече са „гласували с парите си” за него, ставайки собственици на недвижим имот, дори когато живеят другаде. Действащото изборно законодателство напълно пренебрегва този фундаментален интерес.

Това предложение не ограничава нито едно съществуващо сега избирателно право на българските граждани, но им дава допълнителното право на още един избор.

Коментарът на водещия е публикуван във Facebook профила му.